UMC Utrecht: 'Reuk verbetert vanzelf na corona'

© UMC Utrecht
Utrecht - Het medicijn prednisolon blijkt niet de oplossing voor mensen met reukproblemen na een corona-infectie. Wel zien onderzoekers dat de reuk van patiënten vanzelf blijft verbeteren, ook lang na een besmetting. "Dat is natuurlijk goed nieuws”, zegt KNO-arts Digna Kamalski, die vanuit het UMC Utrecht een groot onderzoek leidde en onderzocht of het medicijn prednisolon het reukvermogen verbetert.
Tijdens de pandemie merkten veel mensen dat zij minder goed of helemaal niet meer konden ruiken of proeven na een besmetting met het virus. Daarom startten onderzoekers van verschillende universiteiten en ziekenhuizen vorig jaar een grootschalige studie.
De eerste resultaten zijn nu gepubliceerd. “Die laten zien dat er geen grotere verbetering in de reuk is bij patiënten die zijn behandeld met het medicijn prednisolon ten opzichte van de patiënten die een placebo hebben gekregen", vertelt Digna Kamalski.
Er komt een vervolgonderzoek naar het natuurlijk herstel. "We hebben alle patiënten uitgenodigd om na één jaar nogmaals te meten, we zijn namelijk erg geïnteresseerd te weten of deze verbetering aanhoudt.”