PostNL praat met vakbonden CNV en BVPP verder over cao, kort geding aangespannen tegen staking FNV

© RTV Utrecht
Utrecht - PostNL en vakbonden CNV en BVPP gaan weer met elkaar praten om tot een nieuwe cao te komen. Deze vakbonden legden donderdag een laatste bod van het postbedrijf unaniem naast zich neer, maar willen wel graag weer in gesprek treden.
Die uitnodiging heeft PostNL nu geaccepteerd, meldt een woordvoerder. "We zijn ervan overtuigd dat het in ieders belang is om met elkaar zo snel mogelijk tot goede afspraken te komen", aldus de zegsman van PostNL.

Kort geding over staking FNV

FNV kondigde vrijdag juist acties van post- en pakketmedewerkers aan nadat het bedrijf niet was ingegaan op een ultimatum van de bond. PostNL probeert die staking te voorkomen door vandaag een kort geding aan te spannen tegen FNV. Volgens het bedrijf wil PostNL daarmee voorkomen dat "essentiële dienstverlening, zoals de bezorging van medische post en rouwpost" wordt verstoord.
FNV vindt juist dat PostNL het stakingsrecht van zijn medewerkers afpakt. "Ze betalen de werknemers te weinig, er is een te hoge werkdruk en nu wordt ook nog geprobeerd om een fundamenteel recht, namelijk dat op staken, te ontnemen. Heel treurig", zegt de bond.
BVPP noemt het te vroeg voor acties. "Als de gesprekken niet lukken, gaan wij daar ook op over. Maar wij willen PostNL nog de gelegenheid geven met een beter bod te komen. Uiteindelijk bereik je het resultaat aan de onderhandelingstafel", aldus bestuurder Gerard van Rijn. CNV was niet direct bereikbaar voor commentaar.
De cao waar het om gaat geldt voor zo'n 19.000 medewerkers. De postbezorgers van PostNL, ongeveer 16.000 mensen, hebben een eigen cao.