Utrechtse Catharijnesingel wint toonaangevende Europese prijs

© Ard Krikke
Utrecht - De recent geopende Utrechtse Catharijnesingel heeft een toonaangevende Europese prijs gewonnen; de European Prize for Urban Public Space 2022. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door het Centre of Contemporary Culture of Barcelona en van de 326 inzendingen vond de jury de Utrechtse de allerbeste.
De singel werd in de jaren 70 gedempt zodat verkeer sneller de binnenstad kon bereiken. Een grote fout die hersteld moest worden, vond men later. OKRA Landschapsarchitecten kreeg van de gemeente de opdracht om de singel te herstellen, en stuurde het project in om mee te dingen naar de prijs.

Gewilde en speelse plek

Volgens de internationale jury is het herstellen van de singel een goed voorbeeld van het verduurzamen van steden in een nieuwe 'klimaattijdperk'. Daarnaast benadrukt de jury dat de herstelde singel Utrecht weerbaarder maakt tegen weersextremen als hitte, droogte of overstromingen. "En het herstel van water en planten zorgt voor de opname van koolstof waardoor de vervuiling wordt verminderd. De gracht is een gewilde en speelse plek geworden voor de inwoners van de stad", aldus de jury.
Eelco Eerenberg, wethouder Stationsgebied noemt de prijs een "prachtige erkenning voor onze geliefde singel". "Deze prijs toont weer eens aan hoe bijzonder het is dat al die betrokken Utrechters die zich jarenlang hard hebben gemaakt voor het herstel van de singel. En het is ook een erkenning voor al die professionals, waaronder OKRA landschapsarchitecten, die lef hebben getoond door de fout uit het verleden te transformeren tot een gebied waar allerlei stedelijke functies natuurlijk door groen en water worden verbonden”, aldus de wethouder.
Wim Voogd van OKRA landschapsarchitecten vindt dat Utrecht met de Catharijnesingel laat zien wat de impact op een stad kan zijn als de auto niet meer op de eerste plek wordt gezet. "Utrecht maakt het verschil door niet alleen te praten over autovrije en beloopbare steden, maar dit ook concreet te doen. Denk daarbij aan ruimte voor groen, klimaatadaptatie, erfgoed, recreatie, biodiversiteit en sociale inclusiviteit. De openbare ruimte in de stad werkt zo ook verbindend tussen mensen en meningen."