Utrechtse raad ruziet over windmolens Rijnenburg

© RTV Utrecht
Utrecht - Vier windmolens in de polder Rijnenburg gaan er komen, als het aan een ruime meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad ligt. Maar niet iedereen in de raad is daar blij mee. Het leidde vandaag opnieuw tot een verhit debat. De aanleiding voor het debat was een brief van wethouder Lot van Hooijdonk, waarin ze aankondigt dat Rijne Energie een concreet plan heeft ingediend voor die vier windmolens.
Ze worden maar liefst 270 meter hoog en dat is op land in Nederland nog niet eerder vertoond. En ze zouden er in 2026 moeten kunnen staan. Dat ze dan gaan draaien is nog maar de vraag. Dat ligt niet een gebrek aan wind, maar meer aan een gebrek aan capaciteit op het stroomnet, om de extra elektriciteit te ontvangen.

Tijdelijk of permanent

Toch leidt een debat over molens direct tot een stevige controverse in de raad. Al jaren zijn de meningen ernstig verdeeld. En dus wordt elke aanleiding aangegrepen om de tegenpartij op andere gedachten te brengen. Gertjan te Hoonte van de VVD bracht vandaag naar voren dat de vorige gemeenteraad een akkoord had gegeven op een tijdelijk energielandschap, maar dat het voorliggend plan ervan uitgaat dat de molens er permanent blijven staan.
Wethouder Van Hooijdonk (GroenLinks) is van dat argument niet onder de indruk. Zij zegt dat het voor het bestemmingsplan niets uitmaakt of de molens permanent of tijdelijk blijven staan. De gemeente is op dit moment bezig om te komen tot een aangepast bestemmingsplan voor Rijnenburg. Dat voorstel moet in januari aan de raad gestuurd worden.
De VVD maakt ook bezwaar tegen het feit dat de raad niet alle stukken krijgt toegestuurd. Het gaat dan met name om de Milieu Effect Rapportage (MER). Wethouder Van Hooijdonk verstrekte wel een samenvatting van de concept-MER. Ten Hoonte had die graag willen spiegelen aan het origineel, maar ook daar kreeg hij geen gelijk. De raad krijgt de definitieve MER op het moment dat er een voorstel voor een nieuw bestemmingsplan is.

Oorlogsverklaring

Tegenstanders van de molens, zoals de VVD, het CDA en de PVV gebruiken steeds grotere woorden om hun ongenoegen kenbaar te maken. De PVV noemt het een verschrikkelijk plan. Maar EenUtrecht gaat het verst, die noemt het voorstel een oorlogsverklaring naar alle betrokkenen in het gebied. Gert Dijkstra zei: “Is het de gemeente waard om een oorlog te voeren over vier windmolens?”
Ralph Peters van D66 werpt de tegenstanders van de molens voor dat ze onvoldoende willen doen om de klimaatcrisis op te lossen. En dat is dan weer tegen het zere been van die tegenstanders, die verwijzen naar windmolens op zee, kernenergie of grootschalige zonne-energie.
Het debat was een opwarmer voor het echte debat, dat gaat plaatsvinden zodra er een nieuwe voorstel is voor een bestemmingsplan. Dan zullen alle argumenten nog een keer de revue passeren, waarna de gemeenteraad in grote meerderheid zal besluiten dat de molens er moeten komen. Dan is het aan bewoners en belangenbehartigers om naar de Raad van State te stappen om dat besluit aan te vechten. Kortom, dit debat krijgt nog diverse vervolgen.