Bont en levende krabben en kreeften blijven te koop op de markt in Utrecht: 'Verbod juridisch niet haalbaar'

© ANP
Utrecht - Een verbod op de verkoop van bont en levende krabben en kreeften op markten in Utrecht is voorlopig van de baan. Een raadsmeerderheid steunde dit voorstel van Partij voor de Dieren, maar het blijkt juridisch niet haalbaar.
Dierenwelzijn is geregeld in de Wet Dieren. Dat maakt het voor de gemeente onmogelijk om zelf regels te maken. Alternatieven die zijn onderzocht, bieden ook geen uitkomst. Mocht de wet gewijzigd worden dan zal wethouder Susanne Schilderman opnieuw kijken naar de mogelijkheden, schrijft ze in een brief aan de raad.
Utrecht heeft ook gekeken naar de situatie in Amsterdam. Daar is een poging gedaan om de verkoop van bont en levende krabben en kreeften op markten in te stellen op grond van de bescherming van de openbare orde. Maar volgens juridisch adviseurs was de kans zeer groot dat de bestuursrechter dit zou afwijzen. Amsterdam besloot daarop een verkoopverbod met in ieder geval een jaar uit te stellen.
De hoofdstad onderzoekt nu andere mogelijkheden. Utrecht blijft de ontwikkelingen in Amsterdam volgen, laat de wethouder weten.