Utrecht verwacht meer Oekraïners: extra opvangplekken nodig

De opvangboot aan de Keulsekade
De opvangboot aan de Keulsekade © RTV Utrecht
Utrecht - De gemeente Utrecht verwacht de komende maanden een grotere instroom van Oekraïense vluchtelingen. Sinds de start van de oorlog komen er landelijk maandelijks twee- tot drieduizend meer vluchtelingen bij dan dat er terugkeren. Met de winter in aantocht en de vernietigde infrastructuur zullen dat er zeker niet minder worden.
Het gemeentebestuur stelt in een brief aan de raad dat er meer opvanglocaties bij moeten komen. Utrecht wil 1200 vluchtelingen op kunnen vangen, maar blijft nu steken op een aantal van 662 op officiële opvanglocaties. Daarbij speelt mee dat veel van deze plekken tijdelijk zijn en sommige zijn ook al weer dicht. Ook is er "enige doorstroom" van vluchtelingen die eerst bij gastgezinnen verbleven.
Op korte termijn, in het eerste kwartaal van 2023, komen er nieuwe opvangplekken op de Kanaalweg, de Piramidedreef en op het tweede opvangschip aan de Keulsekade. Daarnaast komen er 68 opvangplekken op de voormalige stadswerf aan de Koploperstraat. Ook start de gemeente binnenkort met de verbouwing van een deel van een kantoorgebouw aan het Herculesplein. Daar kunnen dan twee jaar lang maximaal 286 mensen terecht.
Toch denkt de gemeente dat het krap gaat worden in het tweede kwartaal van het komende jaar. Het vinden van geschikte locaties wordt ook steeds lastiger, schrijft de gemeente.