FNV tóch aan onderhandelingstafel: nieuwe stakingen streekvervoer voorlopig van de baan

Utrecht - Meer stakingen in het streekvervoer zijn, in ieder geval voorlopig, van de baan. De vakbonden FNV en CNV gaan vanaf volgende maand gezamenlijk onderhandelen met de werkgevers over een nieuwe cao. Daarbij hopen de vakbonden ook een inflatiecompensatie af te dwingen.
In oktober legden buschauffeurs en andere werknemers in het streekvervoer het werk nog drie dagen neer omdat ze ontevreden zijn over de arbeidsvoorwaarden. FNV stelde werkgevers daarna een ultimatum: zij moesten voor 11 december met garanties komen voor een "eerlijke en goede cao". Zo niet, dan zou een dag later een vierdaagse staking beginnen.
Door die stakingen is nu een streep gezet omdat de werkgevers volgens FNV met nieuwe toezeggingen zijn gekomen. Die voorstellen zijn nog niet bekend, werkgevers laten weten daar in ieder geval voor de start van de onderhandelingen mee te komen. De onderhandelingen moeten begin december beginnen. In totaal zijn er in december en januari drie dagen voor uitgetrokken.

Eerst onderhandelen

Afhankelijk van die gesprekken, kijken de vakbonden verder. "Mocht dit te weinig zijn, dan zullen er in januari alsnog stakingen volgen. Maar eerst gaan we onderhandelen", laat een FNV-woordvoerder weten. Hoewel de gesprekken tussen de vakbonden en de werkgevers over de cao voor volgend jaar gaan, zijn er volgens de woordvoerder ook mogelijkheden om nog een compensatie voor dit jaar mee te nemen.
Vakbond CNV ging eerder al wel akkoord met een eenmalige uitkering van 1000 euro vanwege de gedaalde koopkracht, als gevolg van de huidige inflatie. In de nieuwe onderhandelingen willen zij vooral inzetten op een fors hoger loon en op maatregelen om voor een lagere werkdruk.
Eerder nog leken de onderhandelingen muurvast te zitten De vakbonden wilden betere voorwaarden, maar de werkgevers gaven aan niet rond de tafel te willen zolang er actie gevoerd werd. Ook FNV wilde niet onderhandelen totdat de werkgevers met garanties kwamen. Die impasse lijkt met de huidige toenadering tussen de beide partijen in ieder geval voor even doorbroken te zijn.