Schrappen gratis parkeren op feestdagen wekt irritatie in Utrecht: 'Belastingverhoging onder het mom van inclusie'

© ANP
Utrecht - Het voornemen in Utrecht om gratis parkeren op feestdagen af te schaffen omdat het niet inclusief is, stuit op bezwaren en ergernis. Onder andere op de RTV Utrecht Facebookpagina reageren mensen verontwaardigd, maar ook in de raad worden vraagtekens bij het besluit geplaatst. De VVD wil opheldering en verwacht dat meer fracties aansluiten.
Het plan is om het gratis parkeren op feestdagen per 1 januari af te schaffen. Dat is het gevolg van een vorig jaar aangenomen motie van GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren en Student & Starter. Volgens deze fracties zorgt het huidige parkeerbeleid voor onduidelijkheid én is het niet gelijkwaardig. De fracties wijzen erop dat het vrij parkeren nu alleen op christelijke feestdagen geldt, zoals Kerstmis en Pasen, en niet op belangrijke feestdagen uit andere religies.

Geen hoge parkeerkosten voor kerstdiner of paasontbijt

Marijn de Pagter, fractievoorzitter van de VVD in Utrecht, noemt het belachelijk dat nationale feestdagen worden aangegrepen voor het inclusie-vraagstuk. "Heel veel mensen hebben met Kerst of Pasen iets te vieren met hun familie of vrienden en gaan op pad. Je kan dan in elke gemeente gratis parkeren en ik wil dat dit in Utrecht ook zo blijft. Het is voor ons onacceptabel en niet gastvrij dat je hoge parkeerkosten moet gaan betalen om aan te schuiven bij het kerstdiner of paasontbijt. Bovendien gunnen we onze parkeerhandhavers ook een vrije dag met hun familie tijdens de feestdagen."
De Pagter ziet de maatregel als een "ordinaire belastingverhoging onder het mom van inclusie". Het komt voor hem ook als een verrassing dat de gemeente heeft aangekondigd dat de maatregel per 1 januari wordt ingevoerd. "Het is een motie van een jaar geleden en de partijen die dit toen hebben gesteund, hebben nu geen meerderheid meer. Je zou op zijn minst de nieuwe raad een uitspraak moeten laten doen. Misschien liggen de verhoudingen nu wel heel anders." De VVD gaat morgen de vragen aan het college indienen en wil bij de eerstkomende raadsvergadering een motie indienen.
Voordat het gratis parkeren daadwerkelijk wordt afgeschaft moet er sowieso nog een en ander gebeuren. Parkeerautomaten moeten worden aangepast, net als de digitale registratie van parkeerrechten en het informeren van de apps voor betaald parkeren. Voor de communicatie is daarnaast een aanpak opgesteld "om iedere doelgroep op een passende wijze te informeren over de wijziging in parkeerbeleid". Volgend jaar wordt de boodschap herhaald rondom de feestdagen waarop de vrijstelling van toepassing was.