Buiten zwemmen in Utrecht: binnen tien minuten fietsen moet je er een plek voor kunnen vinden

Jongens duiken vanaf de Muntsluis
Jongens duiken vanaf de Muntsluis © Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Eenrichtingsverkeer op de gracht, ligplaatsen voor bepaalde tijd en meer plekken om te zwemmen. Dat zijn een paar van de wensen die het Utrechtse gemeentebestuur uitspreekt in de Visie stadswater, die vandaag wordt gepresenteerd. Inwoners kunnen vanaf nu reageren op de plannen die zijn bedoeld om het water in de stad voor iedereen "leuk te houden".
"Utrecht is al eeuwenlang verbonden met water. We willen dat mensen nu, maar ook in de toekomst kunnen blijven genieten van het Utrechtse stadswater. Om te ontspannen, ondernemen, sporten en genieten", aldus wethouder Susanne Schilderman. "Samen met verschillende gebruikers van het stadswater hebben we opnieuw gekeken hoe we het water gebruiken en hoe we daarmee omgaan in een groeiende stad. Waar mogelijk creëren we nieuwe mogelijkheden zoals extra buitenzwemlocaties, maar soms betekent het ook grenzen stellen. Denk aan eenrichtingsverkeer op de Oudegracht op termijn en ligplaatsvergunningen voor bepaalde tijd."

Meer zwemplekken

De gemeente gaat in ieder geval onderzoeken of het water bij de Muntsluis, Amelisweerd, polder Ruijgenhoek, Veilinghaven en de Werkspoorhaven in 2024 officiële zwemlocaties kunnen worden. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat de behoefte aan zwemmen in open water groot is. De verwachte groei van de stad zorgt volgens de gemeente voor een toenemende vraag aan buitenzwemwater van 25- tot 30 procent tot 2040.
Door het warme weer zal het ook vaker druk zijn bij buitenzwemplekken. Tegelijkertijd zorgt de warmte soms voor verminderde waterkwaliteit waardoor op sommige plekken het zwemwater niet beschikbaar is met weer toenemende druk op de andere plekken als gevolg. De gemeente gaat nu kijken of de meest populaire niet-officiële zwemlocaties omgezet kunnen worden naar officiële zwemlocaties. Hierbij wordt gekeken of de veiligheid en waterkwaliteit voldoende is om aan de eisen van officieel buitenzwemwater te voldoen.

Visie stadswater

Volgens de gemeente moet iedereen binnen 10 minuten fietsen bij een buitenzwemlocatie kunnen zijn. Buitenzwemplekken moeten goed bereikbaar zijn, met voldoende schaduwplekken, goede waterkwaliteit, een veilige omgeving en voldoende voorzieningen zoals openbare toiletten en prullenbakken. De verwachting is dat op zijn vroegst in 2024 locaties naar officiële buitenzwemlocaties omgezet kunnen worden.
Daarnaast wordt het in Utrecht op termijn alleen nog toegestaan om emissievrij te varen en komt er meer ruimte voor passagiersschepen en verhuur van fluisterbootjes. Dat staat allemaal in de Visie stadswater die vandaag door het college vrijgegeven is voor inspraak. Inwoners van de stad kunnen er vanaf nu op reageren.