Utrecht wil aantal houtkachels met 1 procent verminderen, heeft dat zin?

© ANP
Utrecht - Binnen drie jaar wil Utrecht het aantal open haarden, hout- en pelletkachels in de stad terugdringen met ongeveer 1 procent. Zet die voorgenomen vermindering zoden aan de dijk?
Naar schatting zijn er bijna 19.000 open haarden, hout- en pelletkachels in de gemeente Utrecht. Dat blijkt uit onderzoek van Buro Blauw, een advies- en onderzoeksbureau op het gebied van luchtkwaliteit. De gemeente verwacht met een subsidiebudget van 285.000 euro de komende drie jaar ongeveer 190 kachels weg te kunnen halen, ongeveer 1 procent van het totaal aantal kachels.
In de periode 2021-2022 gaf de gemeente ook subsidie voor het weghalen van kachels, toen zijn zo'n 120 kachels weggehaald.

'Wel degelijk impact'

Utrecht wil van de houtstook af omdat dit behoorlijk vervuilend is. "Houtstook is een bron van luchtverontreiniging, met name fijnstof. Dat veroorzaakt gezondheidsklachten bij omwonenden", licht dr. Ulrike Gehring, expert op het gebied van luchtverontreiniging en gezondheid van de Universiteit Utrecht toe.
Open haarden stoten verreweg de meeste fijnstof uit, pelletkachels een stuk minder. De precieze uitstoot van fijnstof door verbranding van hout is lastig vast te stellen omdat dit van veel zaken afhankelijk is, zoals het weer. De gemeente heeft op basis van gegevens van Buro Blauw wel berekend hoeveel de vermindering van 1 procent ongeveer zou moeten schelen.
"Het weghalen van 190 houtkachels heeft wel degelijk impact",zegt een woordvoerder van de gemeente. "190 kachels minder leidt tot een emissiereductie van ongeveer 4 tot 11 ton fijnstof per jaar."
Om deze berekening te kunnen maken gaat de gemeente uit van een bepaald aantal stookuren. Bij een open haard is bijvoorbeeld gerekend op honderd stookuren per jaar, bij een pelletkachel op ruim duizend uur.

Totale uitstoot

Fijnstof wordt ingedeeld in drie groottes. In dit geval gaat het over PM2.5, dat wil zeggen dat het stofdeeltje een diameter kleiner dan 2,5 micrometer (een duizendste millimeter) heeft. In de gemeente Utrecht was op 10 november al 215 ton fijnstof in die categorie vrij gekomen. Als de uitstoot de rest van het jaar hetzelfde verloopt zal de totale uitstoot van PM2,5 in 2022 op ongeveer 255 ton uitkomen.
Utrecht rekent met het weghalen van de 190 kachels dus op 4 tot 11 ton minder uitstoot van fijnstof. Dit betekent zo'n 1,6 tot 4,4 procent minder uitstoot van fijnstof binnen de gemeente. De vraag hoe het kan dat het weghalen van 1 procent van de houtkachels tot zo'n reductie leidt, kan de gemeente niet beantwoorden. "Wij hebben specifiek gekeken naar de uitstoot van verschillende type kachels en deze uitstootcijfers zijn breder dan dat."
Gehring: "Iedere reductie van houtstook draagt bij aan gezondheidswinst. Het is lastig om te zeggen hoeveel winst de maatregel van de gemeente Utrecht precies oplevert en hoeveel astma-aanvallen dit bijvoorbeeld kan schelen op jaarbasis. Ik kan wel zeggen dat de maatregel van Utrecht zal bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit." Ook een woordvoerder van de RIVM laat weten niet te kunnen kwantificeren wat het effect op de gezondheid is, maar dat reductie in ieder geval goed is.

Wil je met subsidie van je kachel af? Dan moet je nog heel even geduld hebben. Het kan vanaf 1 januari 2023, via deze website: www.utrecht.nl/subsidie

Bij het doen van de aanvraag moeten onder andere foto's van de kachel/haard worden en een offerte van een aannemer worden toegevoegd. Vervolgens controleert de gemeente of de aanvraag aan de gestelde eisen voldoet.

De offerte moet je zelf aanvragen bij een aannemer. De totale kosten zijn onder andere afhankelijk van het type kachel.

Uitgebreide informatie over alle voorwaarden zijn hier te vinden.