Ruimhartiger energiecompensatie helpt ondernemers niet direct: 'Ik had het eerder moeten weten'

Bakker Martin Lakerveld gaat het bakkervak enorm missen.
Bakker Martin Lakerveld gaat het bakkervak enorm missen. © RTV Utrecht
Utrecht - Hij is blij voor zijn collega's, maar bakker Martin Lakerveld uit IJsselstein is er niet mee geholpen. Het lijkt erop dat de regels voor energiecompensatie voor ondernemers versoepeld gaan worden. Maar voor bakker Lakerveld komt dat nieuws te laat. Hij besloot vorige maand te stoppen met zijn bakkerij, omdat hij het hoofd niet boven water kon houden. Maar met de vandaag aangekondigde versoepelde regels was hij tóch in aanmerking gekomen voor steunmaatregelen. Wat als hij dit een maand geleden had geweten? En ook andere ondernemers houden een slag om de arm.
Vorige maand werd bekend dat er voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) ruim 3 miljard euro in Den Haag klaar ligt. De overheid wil niet alleen burgers compenseren voor de hoge energierekening, maar ook bedrijven. Hoe deze compensatie eruit moet zien, is nog altijd onderwerp van gesprek. In eerste instantie kwamen alleen ondernemers in aanmerking die 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten. Dat kwam de minister op veel kritiek te staan, want veel bedrijven konden niet op steun rekenen. Nu schrijft Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat aan de Tweede Kamer dat ze de drempel wil verlagen naar 9 procent.

3 miljard ligt klaar in Den Haag

"Collega bakkers gaat het wel helpen. Maar de vraag blijft wanneer het ingaat", reageert bakker Martin Lakerveld. De ondernemer uit IJsselstein trok vorige maand de stekker uit zijn bedrijf. "Als ik zo door zou gaan, zou ik op 1 april een ton schuld hebben. En wie ga je dan niet betalen? De huur? De leveranciers? Dat wilde ik niet. Dus daarom ben ik ook gestopt."
Hij noemt het zuur dat de compensatieregels nu versoepeld worden. Het geld ligt nota bene klaar in Den Haag. "Ik had het een maand geleden moeten weten. Mijn energielasten waren namelijk zo'n 10 procent van de omzet. Dan kan je een plan maken. Waarom duurt het zo lang?" vraagt hij zich hardop af.
Slager Marcel van Es noemt het "een stap in de goede richting". "Het maakt voor mij wel verschil." De energielasten zijn voor de slager zo'n 9 à 10 procent van de omzet. Maar hij houdt nog wel een slag om de arm. "Ik moet het eerst maar eens zien of het echt gaat gebeuren." Van Es benadrukt wel dat het fijn is dat signalen uit het bedrijfsleven worden opgepikt door de overheid. "Dat geeft aan dat ondernemers wat serieuzer genomen worden."

Makkelijker een investering doen

Bakker Maurice Rommers reageert ook positief, maar springt nog niet direct een gat in de lucht. Hij moet bovendien de rekenmachine er nog bij pakken, maar denkt dat hij nu wel in aanmerking komt. "Het stemt wel positief. Het is wel jammer dat we in het voorjaar waarschijnlijk pas duidelijkheid krijgen." De bakker vindt het jammer dat het lang duurt, maar voor hem is de situatie niet erg nijpend. "Ik had vandaag een gesprek met iemand voor een energiezuinige oven. Door de energiecompensatie, zou ik zo'n investering makkelijker kunnen doen." Bovendien geldt de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK), zoals de regeling heet, ook met terugwerkende kracht.
MKB Nederland begrijpt de ondernemers. Als reactie op de bakker in IJsselstein zegt de woordvoerder: "Er gaan inderdaad bedrijven omvallen in de tussentijd." De organisatie hoopt dat er vaart gemaakt wordt en wil bovendien dat er meer uitgekeerd kan worden per bedrijf.