Utrechters strijden tot aan Raad van State tegen afvalcontainers: 'Veel te gevaarlijk naast een speeltuin'

Bewonersprotest tegen afvalcontainers in de binnenstad van Utrecht
Bewonersprotest tegen afvalcontainers in de binnenstad van Utrecht © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Utrecht - “Het is een ongebruikelijke gang van zaken, maar het is ook een ongebruikelijke zaak”, merkt de rechter op bij de Raad van State. In het kleine zaaltje met zo'n twintig stoelen zitten vandaag tien bewoners uit de Utrechtse binnenstad en ook de gemeente Utrecht is sterk vertegenwoordigd. Het gaat allemaal om het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers aan de rand van het Zocherplantsoen in de stad.
Het is zo’n ‘ongebruikelijke gang van zaken’, omdat niet alleen de woordvoerders van beide partijen aan het woord zijn, maar ook de bewoners in de zaal en de ambtenaren die op de eerste rij zitten. De rechter geeft beide partijen alle ruimte om hun punten duidelijk te maken, maar wel rekening houdend met de beperkte spreektijd.
De bewoners maken zich al jaren boos over het plaatsen van ondergrondse containers op de Wijde Doelen in de binnenstad, namelijk twee glascontainers, één papiercontainer en één voor het restafval. Die bakken komen in een bocht achter het Centraal Museum en direct grenzend aan een speeltuin. “Veel te gevaarlijk”, zegt woordvoerder Jan Verheugen namens de bewoners. “De wagen die de containers ophaalt heeft te weinig ruimte en houdt het verkeer op. Fietsers schieten er tussendoor.”
Een heg is geen verrijking van het groen
bewoner Wijde Doelen bij de Raad van State
De woordvoerder van de gemeente roept daarop de hulp in van één van de ambtenaren die vertelt dat er een rijproef is gedaan met de ophaaldienst. "De chauffeurs hebben geen moeite met de locatie", zegt hij. Daarnaast wordt de bocht in de weg nog groter gemaakt zodat het nog makkelijker wordt.

Veilig spelen naast de containers

Een van de omwonenden in de zaal zit te popelen om iets toe te voegen. “Het is altijd druk op de speeltuin, de kinderen van de school aan de overkant maken er ook veel gebruik van. Als de containers daar straks staan, liggen er glasscherven, rommel en staan er losse vuilniszakken.” Andere bewoners knikken instemmend, maar de gemeenteambtenaren denken er toch anders over. “Er zijn aanpassingen op de plannen gemaakt. De entree wordt verplaatst, er komen fietsenrekken voor de bezoekers en er komt een heg tussen de speeltuin en de containers. We willen de overlast minimaliseren, maar kunnen het nooit helemaal voorkomen.”

Containers aan de rand van het Zocherplantsoen

De rechter luistert geduldig naar iedereen en stelt rustig zijn vragen. Nog een bewoner krijgt even het woord. Ze wil graag nog even benadrukken dat de containers in het Zocherplantsoen worden geplaatst en dat is een rijksmonument. “Een vergeten stuk park is ook een rijksmonument en een heg is geen verrijking van het groen.” De gemeente denkt er overigens anders over en merkte eerder tijdens de zitting al op dat het deel waar de containers komen volgens hen geen wezenlijk onderdeel is van het park.
Niet veel later sluit de rechter de zitting. Over zes weken is de uitspraak. In de tussentijd staat naast het speeltuintje aan de Wijde Doelen een stil protest van de bewoners in de vorm van een kleine boom, een lijsterbes. Aan de hekken van de speeltuin hangt een spandoek te wapperen met de tekst: “Geen glascontainers, dit is een park”.