Utrechtse politiek kantelt: wellicht toch plek voor Papierrecycling Utrecht

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Een meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad overweegt om toch nog een keer te kijken of Papierrecycling Utrecht een plekje kan krijgen op het nieuwe circulaire bedrijventerrein Strijkviertel. Dat bleek gister tijdens een Raadsinformatiebijeenkomst (RIB). De twee grootste coalitiepartijen GroenLinks en D66 lijken daarmee terug te komen op hun eerdere weigering om het bedrijf daar te vestigen. Het bedrijf moet van de huidige plek verdwijnen, vanwege woningbouw.
Tijdens de RIB kwam Papierrecycling Utrecht (PRU) en zusterbedrijf Metaalrecycling Utrecht met een grote delegatie naar het oude stadhuis. Ze waren uitgenodigd door Jantine Zwinkels van het CDA om de gemeenteraad te informeren over hun situatie. Het bedrijf is nu nog gevestigd in Papendorp, maar moet – net als de Utrechtse Bazaar – plaats maken voor woningbouw. Het bedrijf ontvangt oud papier uit Utrecht en omgeving en scheidt dat in karton en papier. Dat wordt vervolgens in balen geperst en die gaan naar een bedrijf dat er nieuw papier en karton van maakt.
Als het bedrijf geen nieuwe locatie in of rond de stad krijgt dan moeten er vele duizenden vrachtwagenritten extra gemaakt worden. En dus kwamen advocaten, onderzoekers, adviseurs en zakelijke partners met PRU mee naar het stadhuis. Daar betoogde Charles van Doorn, de directeur-eigenaar van PRU dat het familiebedrijf een belangrijke rol in de stad speelt. Zijn vader was begonnen als voddenboer, en bouwde zijn handel uit tot een succesvol bedrijf.

Dure grond

Het recyclingbedrijf wil graag meewerken aan vertrek uit Papendorp, maar kan geen geschikte plek vinden. Als er al ergens grond beschikbaar komt, dan wordt dat weggekaapt door logistieke bedrijven die de hoofdprijs voor de grond betalen. Vorige week werd al bekend dat PRU niet naar de Lage Weide kan, door een uitspraak van Raad van State, in verband met problemen met het bestemmingsplan.
Het bedrijf wil naar een nieuw terrein dat speciaal voor circulaire bedrijven wordt aangelegd. Maar het bedrijf heeft te weinig werknemers per hectare grond. Die eis stelt de gemeente om hoogwaardige industrie te krijgen.
Tot nu toe was een meerderheid van de raad het met de wethouders eens, dat er voor PRU geen plek is op het nieuwe Strijkviertel. Maar gister bleek dat zowel D66 als GroenLinks dat standpunt heroverwegen. Het huidige bedrijf voldoet op dit moment niet aan de strenge milieueisen die op het nieuwe terrein gaan gelden, maar – zo stelde een adviseur van het bedrijf – bij nieuwbouw kan PRU wel aan die eisen voldoen. Dat trok raadslid Maartje Vermeulen (GroenLinks) over de streep. Zij zegt dat haar partij PRU graag wil behouden voor de stad. En nu de Lage Weide afvalt en het bedrijf blijkt te kunnen voldoen aan de milieunorm, wil ze heroverwegen om het bedrijf toch op Strijkviertel te huisvesten. Ook Joost Vasters (D66) zegt dat opnieuw te willen overwegen, waarmee er een meerderheid lijkt te ontstaan voor een verhuizing.
Ondertussen speelt er nog een rechtszaak tussen de gemeente en de PRU, omdat de huur is opgezegd. De PRU vraagt de rechter om de ontruiming van het terrein uit te stellen, zodat er een oplossing voor de verhuizing kan worden gezocht. Vanwege die rechtszaak waren de wethouders Eelco Eerenberg en Susanne Schilderman (allebei D66) niet bij de RIB aanwezig. De aanwezigheid van wethouders is wel gebruikelijk, maar vanwege de rechtszaak mogen zij zich niet in het openbaar over de zaak uitlaten.
De gemeente Utrecht is de grootste leverancier van oud papier
De gemeente Utrecht is de grootste leverancier van oud papier © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel