Koningin Maxima opent banenplatform voor vluchtelingen in Utrecht

© RTV Utrecht
Utrecht - Koningin Maxima heeft vandaag het banenplatform Refugeework.nl geopend, in de Ikea in Utrecht. Het platform, dat een initiatief is van Vluchtelingenwerk Nederland en Start Foundation, moet het makkelijker maken voor vluchtelingen om werk te vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt.
Alhoewel de officiële lancering vandaag pas plaatsvond, was het platform al langer een succes voor vluchtelingen. Zo vond de Oekraïense Emre tijdens de pilot al een baan via de website. "Morgen begin ik in een noedelrestaurant als afwasser", vertelt hij.
In Oekraïne was Emre een Engels-leraar, maar nu begint hij voor zijn gevoel weer opnieuw op de arbeidsmarkt. "Je moet ergens beginnen. Het is zoals de film Karate Kid: je begint met polijsten en verven, maar later realiseer je je ineens dat je karate kan", legt hij lachend uit. Alhoewel Emre onder zijn niveau begint, hoopt hij snel omhoog te kunnen werken.
Bestuursvoorzitter van Vluchtelingenwerk Frank Candel is blij dat vluchtelingen zoals Emre aan het werk kunnen dankzij het platform van de organisatie. "Je ziet hoe graag vluchtelingen mee willen doen in het land, maar het is ongelooflijk moeilijk voor ze. Slechts een derde van de vluchtelingen vindt na een aantal jaar pas werk", legt Candel uit. "Daarom vinden wij het heel erg belangrijk dat we iets gemaakt hebben wat vluchtelingen en werkgevers bij elkaar brengt."

Hand uitsteken

Niet alleen de koningin was aanwezig bij de lancering. Ook minister Van Gennip van Sociale zaken en Werkgelegenheid, burgemeester Dijksma en Commissaris van de Koning Hans Oosters waren erbij. "Als je moet vluchten en ook nog eens werk moet vinden, een taal moet leren en een netwerk moet opbouwen, dan kan ik me niet voorstellen hoe moeilijk dat is. Daarom is het goed dat we een hand uitsteken naar deze mensen", vertelt Van Gennip.
Emre is lang niet de enige vluchteling die zich heeft aangemeld voor het platform. Ondertussen staat de teller op 1633 werkzoekenden en 114 werkgevers. Met het platform hoopt Vluchtelingenwerk Nederland dat alle werkzoekenden een baan op niveau kunnen vinden. Candel: "Het werk dat vaak aangeboden wordt aan vluchtelingen is in de bediening of in de keuken, maar heel veel vluchtelingen zijn heel hoog opgeleid. Veel mensen willen een echte baan en dat snap ik wel."