OM eist jeugdgevangenisstraf voor vierde verdachte van brandstichting in gloednieuw cultuurcentrum Leidsche Rijn

© Rogier Boogaard
Utrecht - Het Openbaar Ministerie eist acht maanden jeugddetentie, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen een jongen die wordt verdacht van brandstichting in het cultuurcentrum in Leidsche Rijn, twee jaar geleden. Het gloednieuwe gebouw aan het Berlijnplein werd daardoor volledig verwoest. De jongen uit Vleuten was 16 jaar toen hij met drie minderjarige vrienden uit Maarssen de brand zou hebben aangestoken in de vroege ochtend van zaterdag 7 november 2020.
De andere drie verdachten, destijds 16 en 17 jaar oud, stonden afgelopen vrijdag al voor de kinderrechter in Utrecht. Tegen één van hen werd acht maanden jeugdgevangenis geëist. Tegen de overige twee eist het OM lichtere straffen.

Gedupeerden

Naast de brandstichting in het cultuurcentrum, worden de vier ook verdacht van betrokkenheid bij het aansteken van een brandje in een nabijgelegen parkeergarage onder een appartementencomplex in de Madridstraat, dezelfde nacht. Verder zouden ze lampen hebben vernield van een bouwkraan die zij beklommen en lampen. De jongens werden kort na de brandstichting aangehouden. Volgens het OM waren ze onder invloed van alcohol.
Door de brand volgens de eerste schattingen voor zeker 1,5 miljoen schade aangericht. Het pand werd gebruikt door het Nieuw Utrechts Toneel en drie andere culturele organisaties; die raakten al hun spullen kwijt en werden dakloos. De schade werd niet volledig gedekt door de verzekering; de gedupeerden vorderen het resterende bedrag daarom bij de verdachten. De officier van justitie adviseert de rechtbank om de vier jonge mannen dat samen te laten betalen.

Hangplek

Omdat de jongens ten tijde van de brand minderjarig waren, vonden hun rechtszaken achter gesloten deuren plaats. Maar zij verklaarden vlak na hun aanhouding bij de politie dat ze in het culturele verzamelgebouw hadden ingebroken, omdat ze een plek "om te hangen" zochten. Vervolgens zou het uit de hand gelopen zijn. Het viertal zou nog zelf geprobeerd hebben de vlammen te blussen, maar ze konden niet voorkomen dat het vuur snel om zich heen sloeg.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaken tegen alle vier de verdachten.