Utrecht trekt opnieuw tonnen uit voor verwijderen houtkachels, open haarden en rookkanalen

© Pixabay
Utrecht - Utrecht wil korte metten maken met vervuilende houtstook in de stad. Om meer open haarden en hout- en pelletkachels uit huizen te krijgen, heeft de gemeente 285.000 euro gereserveerd voor de komende drie jaar. De verwachting is dat daarmee 190 kachels en rookkanalen verwijderd kunnen worden.
Twee jaar geleden trok het college 190.000 euro uit om inwoners subsidie te verlenen voor het weghalen van open haarden en rookkanalen. Na een evaluatie van deze regeling zijn enkele wijzigingen doorgevoerd. Utrechters krijgen geen geld meer als ze hun oude kachel willen vervangen door een moderne, schonere versie. Daarnaast is de maximale vergoeding verlaagd van 2.000 naar 1.500 euro. Het bedrag voor U-pashouders blijft wel op 4.000 euro per aanvraag.

Uitstoot hoger dan gedacht

Het Utrechtse college wijst erop dat het uit onderzoek van RIVM/Emissieregistratie blijkt dat houtstook door consumenten een bijdrage levert van 23 procent aan de landelijke uitstoot van de fijnere fractie fijnstof.
"Deze bijdrage is hoger dan eerder werd verondersteld en houtstook heeft daardoor nog grotere bijdrage aan negatieve gevolgen op de volksgezondheid dan werd verondersteld. Door rookkanalen van hout- en pelletkachels en open haarden te verwijderen (en de aangesloten kachels en haarden door sloop te onttrekken aan de tweedehands markt), verminderen we de vervuiling door houtstook bij de bron", schrijft het college in een brief aan de raad.
Naast het bieden van de subsidiemogelijkheden gaat de gemeente door met een voorlichtingscampagne over de negatieve effecten van houtstook op de luchtkwaliteit. Dat gebeurt onder meer met een animatievideo, een informatiepagina op de gemeentelijke website en via social media. De nieuwe regeling gaat op 1 januari in.