Pianostemmers loeidruk: 'Komt puur door klimaatverandering'

© Pixabay
Utrecht - Het zijn drukke tijden voor pianostemmers. Enerzijds komt dat doordat het een uitstervend beroep is, maar er is er meer aan de hand. "Ik heb 47 jaar alle instrumenten omhoog moeten stemmen door droogte in huis, maar sinds een paar jaar is dat veranderd. Dat komt puur door klimaatverandering", zegt pianostemmer Chris Kropff.
Door de wisseling van temperatuur en luchtvochtigheid raken instrumenten snel ontstemd. "Het was een hete zomer en mensen hebben nog niet hoeven stoken, waardoor het vocht langer in huis blijft hangen." Het hout van de zangbodem - het hart van de piano onder de snaren - zet daardoor uit. De toon kruipt daardoor omhoog.
Pianostemmer Kropff is vandaag onder meer langs bij Utrechter Moshé Lewkowitz, muzikant in hart en nieren. Hij geeft vioolles aan huis in de omgeving van het Utrechtse Wilhelminapark en is beiaardier in Nieuwegein. Als vioolleraar begeleidde hij altijd zijn leerlingen op de vleugel, maar onlangs is hij daar wegens ziekte mee gestopt. Hij begeleidt nog wel met veel plezier zijn zoon, die viool speelt.
Afgelopen jaar is de vleugel niet gestemd, dus het is hard nodig. "Als beroepsmusicus ben ik natuurlijk wel gewend dat mijn piano gestemd moet worden, maar dat de toon omhoog kruipt, is wel opvallend. Dat had ik nog niet eerder gehoord. Het verhaal was juist altijd dat hij gezakt was."
De beiaard waarop Lewkowitz in Nieuwegein speelt, hoeft gelukkig niet zo vaak onder handen genomen te worden. "De klokken moeten eens in veertig of vijftig jaar gerestaureerd worden. Ook luchtvervuiling heeft daar invloed op. Wat de viool betreft: die stem je elke keer als je gaat spelen. Dat is een heel ander verhaal."
Kropff wordt intussen platgebeld de afgelopen weken. Kritische musici met heel getrainde oren laten hem soms drie keer per jaar komen. Gouden tijden zou je zeggen, maar het baart vooral zorgen. "Er zijn te weinig stemmers. Het is een uitstervend beroep, mensen gaan liever voor een goedbetaalde baan in de IT ofzo. Ik weet niet of je over tien jaar nog wel een stemmer kan vinden. Het is toekomstmuziek die misschien niet zo goed klinkt."
Utrechtse muzikant Moshé Lewkowitz ontvang pianostemmer Chris Kropff (1)
Utrechtse muzikant Moshé Lewkowitz ontvang pianostemmer Chris Kropff (2)