Campagne moet alcoholgebruik in bijzijn kinderen tegengaan: 'Bij pubers is het kwaad al geschied'

© Pixabay
Utrecht - Een biertje opentrekken als de kinderen nog wakker zijn? Als het aan de Alliantie Alcoholbeleid Nederland (AAN) is dat verleden tijd. Zij willen dat ouders minder, of zelfs helemaal niet meer drinken in het bijzijn van hun kinderen. Daarom is vandaag de campagne 'Zien drinken, doet drinken' van start gegaan. "Ouders beseffen vaak niet hoeveel invloed het op kinderen heeft als ze drinken in hun bijzijn."
Dat zegt Wim van Dalen, directeur van het in Utrecht gevestigde Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Die organisatie maakt onderdeel uit van de alliantie, een samenwerkingsverband van gezondheidsorganisaties die zich inzetten om de alcoholproblematiek in Nederland te beperken. En dat gaat dus verder dan alleen dat wijntje of biertje dat je zelf drinkt bij het avondeten.
Want ouders hebben een voorbeeldfunctie, zo benadrukt AAN. "Kinderen leren vanaf het moment dat ze op de wereld zijn. Het is daarom het beste om je vanaf hun geboorte af te vragen welk voorbeeldgedrag je wilt laten zien", staat er op de campagnewebsite te lezen. "Dat geldt ook zeker voor alcoholgebruik."

Normalisatie tegengaan

Die voorbeeldfunctie begint al erg vroeg, zo benadrukt Van Dalen. "Bij pubers is het kwaad eigenlijk al geschied. Voor hun ouders is deze campagne dan ook niet bedoeld", legt hij uit. Het gaat volgens over ouders van 2-jarigen of ouder. "Vanaf dan heeft het drinken van alcohol in het van bijzijn kinderen al invloed op hun latere gedrag, zo blijkt uit onderzoek." De campagne wil het normaliseren van alcoholgebruik dan ook tegengaan.
Tot een verbod op drinken in het bijzijn van kinderen moet dat overigens niet leiden. "Dat is niet de bedoeling. We willen mensen op een laagdrempelige manier bewust maken, bijvoorbeeld met video's op sociale media. En dat ze zo zelf tot het inzicht komen dat het beter is om geen alcohol te drinken met hun kinderen erbij."
Maar wanneer mag je dat biertje dan nog wel drinken? Volgens de alliantie zijn daar nog genoeg gelegenheden voor. "Van oudsher is alcohol een middel dat we op speciale gelegenheden gebruiken", staat op de website geschreven. "Maar in de loop der jaren is het meer en meer een alledaags middel geworden. Als we weer teruggaan naar die oude functie, zal je merken dat er nog veel gelegenheden overblijven. Bijvoorbeeld als de kinderen op bed liggen, of op een feestje waar geen kinderen bij zijn."