Plastic statiegeldflesjes lever je voortaan in op Utrecht Centraal: 'Hier worden er 11.000 per dag weggegooid'

© NS
Utrecht - Utrecht Centraal is het eerste station van Nederland waar je plastic statiegeldflesjes kwijt kan bij inlevermachines. Nu verdwijnen er alleen hier al 11.000 per dag in de prullenbak. Of erger: op de grond. Aan het weggooien van de flesjes moet een einde komen. Het is niet goed voor het milieu en de NS heeft met ProRail en het Rijk afgesproken dat de stations in 2040 afvalvrij moeten zijn.
De inlevermachines op het station zijn vergelijkbaar met die in de supermarkt, maar er is een belangrijk verschil. "Door een QR-code te scannen krijg je vrijwel meteen 15 cent statiegeld op je rekening gestort via de Tikkie-app. Voor een grotere fles ontvang je 25 cent", vertelt een woordvoerder van NS. "Het is ook mogelijk om het statiegeld te doneren aan de Plastic Soup Foundation, een organisatie die zich inzet tegen plasticvervuiling."
© NS

Miljoenen flesjes inzamelen

NS wil uiteindelijk op vijftig stations inlevermachines plaatsen. Ook op Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal kunnen nog dit jaar plastic flesjes ingenomen worden. "Dat zijn meer dan 15 miljoen kleine plastic flesjes per jaar die alleen al op deze vijf grote stations ingezameld zouden kunnen worden", aldus het spoorbedrijf.
In 2023 worden de machines op nog eens zeventien locaties neergezet. Het eerste apparaat dat vandaag in gebruik wordt genomen in Utrecht staat in de stationshal aan de Jaarbeurszijde. Later deze week komen er nog drie machines bij.
Met de komst van de inleverapparaten hoopt NS dat de flesjes gerecycled worden. "Door inzameling op stations dragen we samen bij aan de landelijke doelstelling om 90 procent van alle petflessen in te zamelen en opnieuw te gebruiken. Voor de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes werden er ieder jaar 36 miljoen plastic flesjes weggegooid op de stations en in treinen in Nederland."
Om een goed beeld te krijgen van het aantal flesjes dat dagelijks op Utrecht Centraal wordt weggegooid, vinden reizigers vandaag 'bigbags' in de stationshal met 11.000 plastic flesjes.
© NS