Utrechtse zorginstellingen slachtoffer van hack, cliëntgegevens gelekt

© Pixabay
Utrecht - De zorginstellingen Altrecht en GB Autisme, beiden actief in de provincie Utrecht, zijn getroffen door een datalek. Daarbij zijn cliëntgegevens gestolen.
Eind oktober werd al bekend dat het digitale zorgdossier Carenzorgt gehackt was. De digitale dief, een 19-jarige man uit Krimpen aan den IJssel die inmiddels aangehouden is, stal hierbij tienduizenden documenten. Daar zat ook gevoelige informatie, zoals cliëntengegevens, tussen. Het is nog niet duidelijk of die gegevens door de hacker verspreid zijn.
GB Autisme meldt op de eigen website dat 21 cliënten door het incident getroffen zijn. Met hen is inmiddels contact opgenomen. Altrecht doet over specifieke aantallen geen uitspraak, maar laat wel weten de getroffen gebruikers in te lichten.

Medische en persoonsgegevens

Ongeveer een half miljoen mensen en ruim negenduizend zorginstanties gebruiken Carenzorgt om medische en persoonsgegevens uit te wisselen. Het digitale systeem zou kwetsbaar en daardoor een makkelijk doelwit voor de hack zijn.
De zwakke plek in het systeem is inmiddels opgelost. In totaal hebben negentien Nederlandse zorginstanties de datalek gemeld bij Autoriteit Persoonsgegevens.