OM: verdachte van dodelijk schietincident kwam niet met moordplan naar café De Plak

© Michiel van Beers
Utrecht - De man die vorig jaar in het Utrechtse café De Plak een dodelijk schot loste op een bezoeker, wordt door het Openbaar Ministerie niet langer verdacht van moord. Volgens het OM ging de 30-jarige Mohamed A. niet naar het café aan de Vleutenseweg met een vooropgezet plan om Utrechter Paul Kros of een andere man om te brengen. Daarmee is de aanklacht tegen A. een stuk minder zwaar dan oorspronkelijk het geval was.
De officier van justitie zegt dat A. wel naar de kroeg ging met de bedoeling om iemand te mishandelen met wie hij al langer ruzie had. Nadat hij deze man had geslagen en door omstanders werd vastgepakt, trok hij een vuurwapen waarmee één schot werd gelost. Omstander Paul Kros werd dodelijk getroffen, een vrouw die achter hem stond raakte gewond. Het OM legt A. daarvoor doodslag en een poging tot doodslag ten laste.

Rechtszaak uitgesteld

De zaak tegen A. zou vandaag inhoudelijk worden behandeld door de Utrechtse rechtbank, maar dat ging niet door, omdat de verdediging extra onderzoekswensen had ingediend. Die werden echter door de rechtbank afgewezen. De verdachte was zelf opnieuw niet aanwezig.
Van het schietincident zijn duidelijke beelden van een beveiligingscamera in het café in het dossier opgenomen. Samen met de getuigenverklaringen maakt dit voor het OM duidelijk wat er binnen is gebeurd. Ook de uitgedeelde klappen zijn te zien. Verdachte A. vluchtte het café uit en werd een week later aangehouden.

Noodweer

Volgens advocaat Ruud van Boom had zijn client het vuurwapen bij zich om zich in geval van nood te kunnen verdedigen en niet om iemand iets aan te doen. Hij zou het wapen bij zich hebben gehad, omdat hij zich niet meer veilig voelde na een campingruzie op 3 augustus vorig jaar. Een groep mannen zou hem en zijn gezin die dag hebben aangevallen en bedreigd.
In café De Plak was op 9 oktober vorig jaar een feest aan de gang. In de bomvolle kroeg zou A. een van de mannen hebben herkend met wie hij al langer een conflict had en die er ook bij was op de camping. Hij deelde een of twee klappen uit en trok daarna het wapen. Na het dodelijke schot vluchtte hij het café uit en werd een week later aangehouden.

Het wapen

Het wapen kan volgens de verdediging ook per ongeluk zijn afgegaan, toen omstanders A. vastpakten. De verdachte zou niet hebben geweten wat voor type wapen het was en hoe het precies functioneerde. Hij zou ook niet bewust de trekker hebben overgehaald.
De verdediging wilde daar wapendeskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut opnieuw over laten horen. Maar volgens de rechtbank is het rapport dat het NFI daarover heeft opgesteld al compleet genoeg.

Getuigen

Het opnieuw verhoren van een aantal getuigen werd ook afgewezen, omdat deze mensen volgens de rechtbank al voldoende hebben verklaard over het schietincident en wat eraan voorafging. Advocaat Ruud van Boom zette vooral vraagtekens bij de verklaringen van de man die destijds A. in zijn auto naar het cafe heeft gebracht.
Deze man zou wisselend hebben verklaard over wat er onderweg in de auto werd gezegd en met name over wat A. had gezegd over de reden dat hij naar het café wilde. Verdachte A. verklaarde tijdens een verhoor zelf dat hij een afspraak had met iemand die buiten het cafe op hem wachtte.

Geestelijke gesteldheid

Mohamed A. zat afgelopen zomer ter observatie in het Pieter Baan Centrum. Deskundigen hebben daar onderzocht in welke mate zijn geestelijke gesteldheid en andere persoonlijke omstandigheden meespeelden bij het schietincident. Over hun conclusies hebben zij verslag uitgebracht.
Ook het het einddossier van het OM is klaar. De nabestaanden van Paul Kros hebben al aangekondigd dat zij forse schadevergoedingen van de verdachte zullen vorderen. Mogelijk zullen ook de andere twee slachtoffers dat doen.

Zaak komend voorjaar afgehandeld

De zaak zal pas op 18 april volgend jaar inhoudelijk worden behandeld, omdat er geen eerdere datum gevonden kon worden waarop alle partijen aanwezig kunnen zijn. De rechtbankvoorzitter waarschuwde op voorhand dat dit een lange dag zal worden. Verdachte Mohamed A. zal dan wel aanwezig moeten zijn.
Op 25 januari is er nog een korte tussenzitting (pro forma) in de zaak. Volgens zijn advocaat zal hij dan weer verstek laten gaan.