Pleegzorg: aantal pleegouders daalt, terwijl de vraag hoog blijft

© ANP
Utrecht - Steeds minder mensen kiezen ervoor pleegouder worden, terwijl er veel kinderen op zoek zijn naar mensen die hun pleegouder willen worden. Daarvoor waarschuwt Pleegzorg Nederland, een onderdeel van Jeugdzorg Nederland in Utrecht. De organisatie zegt dat de vraag groter is dan het aanbod en maakt zich daarom zorgen.
Volgens Pleegzorg Nederland blijft de interesse om pleegouder te worden gelijk, maar haken veel mensen alsnog af. De organisatie schrijft dat toe aan de onrust in de samenleving met "de wooncrisis, de energiecrisis en buitenproportionele inflatie". Volgens de pleegzorgvereniging lijkt "de participatiesamenleving in combinatie met de noodzaak voor ouders om beide te werken om voldoende inkomen te verdienen simpelweg te veel".

Utregs plekkie

Vandaag begint de week van de pleegzorg, waarin Pleegzorg Nederland aandacht vraag voor het belang van pleegouders. In de stad Utrecht zijn jeugdorganisaties ook op zoek naar meer 'Utregse plekkies', waar een kind even naar toe kan om tot rust te komen. Dat kan langdurige pleegzorg zijn, maar ook een plek om af en toe een middag even naartoe te kunnen, legt Carien de Graaf van KOOS Utrecht uit.
"Je kan echt al wat bieden door een paar uur vrijwilliger te worden en een gezin te ondersteunen, door te zorgen dat een kind elke woensdag bij je kan komen spelen. Maar misschien ben je wel die ouder die een leeg huis over heeft en een 'kamer met aandacht' wil bieden aan iemand die zelfstandig wil leren worden. En natuurlijk ook als je pleegzorg wilt bieden ben je van harte welkom."
Carien de Graaf over de Week van de pleegzorg