Geen Hanky Panky Shanghai meer op school, ook Utrecht zet zich in

© Pixabay
Utrecht - Het bekende liedje 'Hanky Panky Shanghai' moet voorgoed verdwijnen, en zeker uit basisscholen. Dat vindt Asian Raisins, een stichting die racisme tegen mensen met een Aziatische achtergrond bestrijdt. Enkele scholen uit de provincie Utrecht zijn het met de organisatie eens.
Omdat het verjaardagsliedje uit woorden bestaat die zogenaamd Chinees klinken maar geen echte Chinese taal zijn, zou het kwetsend en respectloos overkomen. "Op erg jonge leeftijd worden veel kinderen met een Aziatische achtergrond al voor 'raar' of 'anders' bestempeld", denkt een woordvoerder van Asian Raisins. "Vooroordelen van hun klasgenootjes en leraren kunnen ervoor zorgen dat ze worden uitgesloten, lager worden ingeschat in hun kunnen of worden gepest."

Mede daarom heeft de stichting een lespakket voor de groepen 7 en 8 ontwikkeld. Om zo kinderen bewust te maken van dit gedrag en ook saamhorigheid te stimuleren. De Mattheusschool in Utrecht is een van de basisscholen die het lespakket omarmt.

Volgens juf Polina Verstappen is het belangrijk is om stereotypering onder Aziatische mensen wat meer onder de aandacht te brengen. "Daar hoor je weinig over, maar het is er wel. De intentie van mensen die Hanky Panky Shanghai zingen, is misschien niet racistisch, maar de gevolgen zijn natuurlijk niet oké."

Het lespakket voorziet in twee lessen van een uur. De leerlingen gaan bijvoorbeeld met elkaar over het onderwerp praten naar aanleiding van een video. Ook moet er een nieuwsbrief voor ouders komen, met info over wat de leerlingen bespreken op school, een onderbouwing van het belang van de lessen en verder tips over wat ouders zelf kunnen doen om thuis het gesprek verder te voeren.