Mannendispuut NEP: 'De student wordt onrecht aangedaan en iedereen kijkt er slechts naar'

Het gedicht dat het dispuut heeft opgehangen
Het gedicht dat het dispuut heeft opgehangen © S.S.R.-N.U.
Utrecht - Het mannendispuut NEP, onderdeel van studentenvereniging S.S.R.-N.U., heeft uit protest tegen "de almaar toenemende druk en onrecht dat studenten wordt aangedaan" een straatgedicht op het pand van de vereniging aan de Oudegracht in Utrecht gehangen. Het dispuut vindt dat studenten structureel worden benadeeld, bijvoorbeeld met het leenstelsel en tijdens de coronapandemie.
Op de locatie hing eerst een gedicht van de Nederlandse dichter Ingmar Heytze. Volgens het mannendispuut liet dit gedicht zich buitengewoon negatief uit over het gedrag van studenten. "Als protest hebben wij besloten hier een nieuw gedicht overheen te hangen, voor iedereen die over de gracht loopt om te lezen en bewust te worden van de bizarre situatie."
Het gedicht dat eerst op de locatie te zien was
Het gedicht dat eerst op de locatie te zien was © S.S.R.-N.U.
Hiermee doelen de mannen onder andere op het beleid tijdens de coronapandemie." Er konden vrijwel geen activiteiten van verenigingen doorgaan en er is geen moeite gedaan om creatieve oplossingen te verzinnen om studenten toch nog wat te bieden. Velen zaten opgehokt in kleine kamers en mentale problemen stegen de pan uit."
Ook heeft het dispuut kritiek op het leenstelsel. "De overheid heeft eindelijk besloten om het leenstelsel op te schorten, maar er zijn duizenden studenten die onder dit stelsel gestudeerd hebben die slechts zijn gecompenseerd met een 'studievoucher' of duizend euro, terwijl de gemaakte kosten zoveel hoger zijn. Het is treurig dat de overheid bedrijven geld teruggeeft met terugwerkende kracht als er een fout is gemaakt, maar dat studenten dat recht niet hebben. Daar komt nog eens bovenop dat studenten vanaf nu ook rente gaat betalen op hun leningen." Tot slot bekritiseert het dispuut het ontbreken van een energiecompensatie voor studenten vanuit de overheid.
"Het is vrij simpel: de student wordt onrecht aangedaan en iedereen kijkt er slechts naar", concludeert het dispuut van S.S.R.-N.U.
Update 30 oktober: Het bordje van NEP is inmiddels op last van het bestuur van de studentenvereniging weggehaald.