Utrecht gaat loertoeter vervangen: 'Iconische manier om middeleeuwse parel te zien'

Wethouder Van Willigenburg (l) en burgemeester Vos (r) onthullen de loertoeter in 1988
Wethouder Van Willigenburg (l) en burgemeester Vos (r) onthullen de loertoeter in 1988 © Fotodienst GAU
Utrecht - De gemeente Utrecht heeft de loertoeter bij Mariaplaats verwijderd. Via het apparaat kon een blik worden geworpen in het oude, middeleeuwse riool. Utrecht wil onderzoeken hoe door middel van nieuwe technieken het riool beter zichtbaar kan worden gemaakt.
"De loertoeter is 35 jaar geleden uitgevonden én geplaatst door een Utrechtse gemeenteambtenaar, dat maakt het ook meteen iets om trots op te zijn", zegt wethouder Rachel Streefland. "Er was dan ook geen twijfel of we een nieuwe moesten plaatsen. De loertoeter is een iconische manier om de Utrechtse voorbijgangers een middeleeuwse parel onder de grond te laten zien."
Het middeleeuwse riool, de zogenoemde slokop van St. Marie, werd deels verwijderd toen in 1958 het kantoor van de Steenkolen Handelsvereniging (het SHV-gebouw) op de hoek van Mariaplaats-Rijnkade werd gebouwd. Tijdens de werkzaamheden vonden archeologen muurresten uit verschillende eeuwen, waaruit bleek dat het riool eeuwenlang in gebruik is geweest.
De huidige loertoeter werd in 1988 geplaatst om dit stuk erfgoed zichtbaar te maken. De toeter staat midden op de looproute naar het Centraal Station. Om hinder te verminderen, komt het nieuwe exemplaar naast de looproute. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe versie wordt geplaatst.