Utrecht maakt het deze winter extra donker: sierverlichting gaat uit

Het kantoor van ProRail in het donker.
Het kantoor van ProRail in het donker. © ANP
Utrecht - Utrecht gaat komende komende zaterdag tijdens de Nacht van de Nacht de sierverlichting doven van bruggen, reclameobjecten, molens, watertorens, kunstwerken, kerken en het stadhuis. Op verzoek van de gemeenteraad gebeurt dit waar mogelijk de hele winter. Verlichting die bijdraagt aan sociale veiligheid en verkeersveiligheid blijft aan.
Het doel van de Nacht van de Nacht is om lichtvervuiling tegen te gaan en energie te besparen. De verlichting gaat zaterdag om 19.00 uur uit zoveel mogelijk uit, net als voorgaande jaren. Maar Utrecht doet dit jaar dus een stap verder door ook de sierverlichting en aanlichting van gebouwen te doven voor een langere periode.
"En in de openbare ruimte stappen we zo snel mogelijk over op ledverlichting waar dat nog niet is gebeurd, zodat in 2025 alle buitenlichten vervangen zijn", vertelt wethouder Susanne Schilderman (Openbare Ruimte). Vanaf 2023 gaat de buitenverlichting ook standaard een half uur later aan en een half uur eerder uit. Tijdens de Nacht van de Nacht wordt de straatverlichting ook eenmalig al vanaf 19.00 uur gedimd.
Schilderman: "Ik hoop dat zoveel mogelijk inwoners, bedrijven, woningbouworganisaties en sportparken meedoen om lichtvervuiling tegen te gaan en energie te besparen. Niet alleen tijdens voor Nacht van de Nacht, maar ook de rest van het jaar.”
De Nacht van de Nacht is ook bedoeld om dieren te beschermen. Licht is voor de natuur de basis voor bijvoorbeeld broeden, voedsel zoeken en verplaatsing. Onnatuurlijk licht verstoort dat. Trekvogels bijvoorbeeld vermijden lichtstralen en wijken daardoor van hun beoogde richting af.