Nieuwe campagne wijst Utrechtse huurders (vooral studenten) op hun rechten

© Flickr
Utrecht - Utrecht wijst huurders met een nieuwe campagne op hun rechten. Ook worden ze opgeroepen om misstanden te melden over thema's als huurprijs, privacy, onderhoud, huurcontract en servicekosten.
De campagne 'Normale huur' is een initiatief van de gemeente, het Huurteam en Vidius Studentenunie. Huurders worden erop gewezen dat ze terecht kunnen bij het Huurteam voor juridisch advies en vragen over zaken als huurprijzen, contracten en rechten.
De campagne is vooral gericht op studenten. “We merken dat het overgrote deel van de studenten niet goed weet welke rechten zij als huurder hebben”, zegt wethouder Dennis de Vries (wonen en volkshuisvesting). “Daarnaast weten zij vaak niet dat het Huurteam Utrecht kan helpen bij vragen of problemen. De campagne moet ervoor zorgen dat studenten gaan staan voor hun rechten en een betaalbare, goed onderhouden én veilige woning krijgen.”
“Door het grote kamertekort in Utrecht is het voor huisbazen erg makkelijk om een buitensporig hoge huurprijs te vragen voor matig onderhouden kamers”, zegt Lotte van Buuren van Vidius. “De student betaalt toch wel, is vaak de gedachte. Dit moet veranderen. Daarom is het doel om studenten bewust te maken van hun huurrechten.”
Via uitingen op sociale media, waarvan de insteek volgens de gemeente "luchtig en humoristisch" is, verwijst de campagne studenten naar de website van Normale Huur. Hier staan onder meer een huurprijschecker, de vijf belangrijkste huurrechten en de beschikbare hulp.

In 2023 verandert veel door de invoering van de Wet goed verhuurderschap. Gemeenten krijgen meer bevoegdheden om huurmisstanden te voorkomen en tegen te gaan. Er komen algemene regels voor goed verhuurderschap en gemeenten kunnen een verhuurvergunning instellen. Hierdoor krijgen gemeenten meer mogelijkheden om te handhaven bij misstanden.