NS Publieksprijs neemt maatregelen na berichten over manipulatie

© ANP
Utrecht - De stembus voor de NS Publieksprijs is weer open. De onlinestemming voor het beste boek van het jaar lag zaterdag enige tijd stil vanwege berichten over manipulatie. De organisatie van de prijs heeft nu "een extra verificatiestap" ingebouwd, waardoor het niet meer mogelijk zou moeten zijn om de verkiezing te manipuleren.
De stemming lag enkele uren stil, omdat klachten waren binnengekomen van Tweede Kamerleden die beweerden dat hun mailadres door anderen was gebruikt. Ze zouden hebben gestemd op Het Coronabedrog, het boek van Thierry Baudet. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), die de woordvoering voor de NS Publieksprijs doet, bevestigde dat "onrechtmatigheden" waren aangetroffen.
Mensen die willen stemmen moeten hun stem nu bevestigen. Ze krijgen daarvoor een link naar hun mailbox gestuurd. Ook bij de al eerder uitgebrachte stemmen wordt alsnog om verificatie gevraagd. "Zolang die verificatie niet wordt gegeven, worden deze reeds uitgebrachte stemmen als ongeldig beschouwd", aldus de CPNB.
Volgens de organisatie is er geen aanleiding om te twijfelen aan eerdere uitslagen van de prijs. "Er werd altijd grondig gecontroleerd op manipulatie, bijvoorbeeld wanneer binnen een bepaald tijdsbestek een opvallende hoeveelheid stemmen werd uitgebracht vanaf hetzelfde IP-adres op hetzelfde boek. Deze stemmen werden ongeldig verklaard."
Zoals elk jaar zijn zes boeken genomineerd voor de NS Publieksprijs. Dat zijn dit jaar Amalia van Claudia de Breij, De heks van Limbricht van Susan Smit, De Nachtdienst van Esther Verhoef, Dwaalspoor van Suzanne Vermeer, Fortuna's kinderen van Annejet van der Zijl en Master Your Mindset van Michael Pilarczyk. Stemmers kunnen ook een vrije keuze invoeren. De stemperiode duurt nog tot 16 november.