Jonge mensen met dementie: 'We hebben alles besproken, we zorgen nu voor hem precies zoals hij het gewild zou hebben'

Utrecht - 15.000 mensen in Nederland kregen jong de diagnose dementie. Onder de 65 waren ze. Veel van hen hadden nog een baan, een gezin en een druk sociaal leven. Zoals Walter. Hij was begin 60 toen hij de eerste tekenen van zijn dementie kreeg. Juist terwijl hij met 'zijn Joke' zo aan het genieten was en plannen maakten voor hun pensionering.
Walter heeft een vrij onbekende en nog 'nieuwe' vorm van dementie: Lewy Body dementie. Een vorm die niet meteen het geheugen aantast, maar start met angsten en hallucinaties. Ook krijgen mensen last van stijfheid en problemen bij bewegen. Pas later ontstaat ook de vergeetachtigheid. Joke: "We wisten heel lang niet wat hij had. De huisarts dacht aan een burn-out, maar ik zag dat het dat niet was. Hij was vooral heel angstig. Bang dat het huis zou instorten, bijvoorbeeld."

In Nederland leven 300.000 mensen met een vorm van dementie. 5 procent - zo'n 15.000 mensen - van hen is nog jong, ze kregen de diagnose toen ze nog onder de 65 waren. Voor deze jonge mensen verandert er vaak veel meer dan voor mensen die op oudere leeftijd dementie krijgen.

Ze hebben vaak een gezin, soms thuiswonende kinderen, een druk sociaal leven en een baan. De komende weken volgt het programma 'Margreet' een aantal van deze jonge mensen in onze provincie. Ze praat over de kinderen, lekker bezig blijven, afscheid nemen en zoals deze week, over de liefde.

Zoeken naar een nieuw thuis

Joke legde het ziekteproces van haar man vast met haar telefoon. En dat niet alleen, samen maakten ze plannen voor als Walter meer begeleiding nodig zou hebben dan Joke hem kon bieden. "We gingen naar een mooie plek voor dagbesteding kijken en bekeken woonvoorzieningen voor als het thuis niet meer zou gaan", vertelt Joke. "Ik weet nog dat we tijdens die zoektocht samen de Voorveldsehof binnen kwamen en Walter zei : 'Hier wil ik later wel wonen'. En zo is het precies gegaan. De Voorveldsehof is nu zijn nieuwe thuis."
Walter kan zelf goed uitleggen, dat hij nu - hij met een woning in de Voorveldsehof, Joke in hun oude huis in Hoograven - ook gelukkig is. Walter: "We hebben altijd gezegd dat we kijken naar wat nog wel kan. Je moet niet steeds stil blijven staan bij de aftakeling, je moet ook blijven genieten".

Wil je meer informatie of verder praten over dementie op jonge leeftijd? In Utrecht worden verschillende Alzheimer café's georganiseerd, waaronder een café voor jonge mensen met deze ziekte en hun omgeving: de 'Jungheimer cafe's'.