Hogeschool Utrecht onderzoekt gevolgen hack, studenten niet getroffen

© Pixabay
Utrecht - Studenten van de Hogeschool Utrecht (HU) hoeven zich geen zorgen te maken dat hun persoonsgegevens op het zogeheten darkweb zijn gezet. Dat laat de Hogeschool Utrecht in een reactie aan RTV Utrecht weten.
Verschillende studenten van de hogeschool maakten zich zorgen nadat bekend werd dat softwarebedrijf ID-ware was gehackt. Ook de Hogeschool Utrecht behoort tot de klanten van dit bedrijf. Maar de collegekaarten van de studenten vallen onder een ander systeem, laat de hogeschool weten.
Voor de medewerkers van de HU is dat een ander verhaal. Hun naam, adres, woonplaats en personeelsnummer maken wel onderdeel uit van de hack. Maar om hoe veel medewerkers het gaat, wordt nog onderzocht. Ook een klein aantal studenten dat ook als medewerker aan de HU is verbonden kan tot de getroffen groep behoren.

Criminele groepering

ID-ware werd eind september gehackt door een criminele groepering met de gijzelsoftware ALPHV/BlackCat, onthulde de Volkskrant. Een grote hoeveelheid data van ID-ware werd gestolen en online gezet.
Tot de getroffen klanten van ID-ware behoren naast de HU onder meer de Eerste en Tweede Kamer en de TU Eindhoven. Bij die laatste organisatie belandden de gegevens van duizenden studenten wel online.
Volgens de TU Eindhoven kan er niet direct misbruik worden gemaakt van de gegevens. Zo kunnen er geen passen worden nagemaakt waarmee kwaadwillenden in de gebouwen kunnen. Wel kunnen hackers de gepubliceerde data gebruiken om gerichte phishingmails te sturen om op die manier toegang te krijgen tot computersystemen.