André Zwart geneest van leukemie en vindt in het ziekenhuis de liefde van zijn leven

© RTV Utrecht
Utrecht - Samen met zijn vader stond André Zwart gisteren op het podium in het UMC Utrecht. Hij speelt saxofoon, vader Jan beroert de toetsen van de piano. Dat André dit kan doen hadden ze negentien jaar geleden niet gedacht. André is een genezen leukemie patiënt. Het concert is een dankserenade aan de artsen en verplegend personeel.
André was 26 jaar oud toen bij hem een agressieve vorm van bloedkanker werd geconstateerd. In het Utrechtse medisch centrum doorliep hij een intensief traject van chemokuren, zware bestralingen en uiteindelijk een stamceltransplantatie.
Het idee voor het kleine concert als dank kwam op de dag dat André net was ontslagen uit het ziekenhuis. Vader Jan Zwart vertelt: "Onderweg naar de uitgang, André zat in de rolstoel, zagen we hier de vleugel staan en maakten we de afspraak: als jij 100% genezen bent, geven we hier een concertje." En die afspraak zijn vader en zoon nagekomen.

Een huwelijk en vier kinderen

Terwijl de klanken van de saxofoon en piano door de hal klinken, geniet de vrouw van André zichtbaar. De liefde tussen de twee bloeide op in het ziekenhuis. André: "Zij werkte op de afdeling oncologie en ik lag op de hematologie. Af en toe keek ze om het hoekje." En de rest is geschiedenis. Ze trouwden en hebben vier kinderen.
Vader Jan schreef over de heftige periode een boek: Langs de afgrond. Dat is vandaag aangeboden aan de artsen. Het boek maakt veel los bij André. "Dat is erg emotioneel om te lezen. Ik krijg er veel flashbacks van en ik voel dankbaarheid. Ook naar God. Ik ben er nog. Ik leef nog."