Stakingen buschauffeurs: 'We worden besodemieterd door onze werkgevers'

© RTV Utrecht
Utrecht - Vandaag, morgen en vrijdag staakt een deel van de buschauffeurs in het streekvervoer. Reizigers in het hele land moeten rekening houden met het uitvallen van ritten. Ook rijden er geen trams tussen Utrecht en Nieuwegein, meldt vervoerder U-OV.
Ook medewerkers van Syntus leggen vandaag het werk neer. Volgens initiatiefnemer FNV zijn deze ochtend maar acht van de veertig chauffeurs aan het werk gegaan. De rest heeft zich bij de staking aangesloten. In de kantine aan de rand van Bunnik zijn vanochtend meerdere chauffeurs bijeen gekomen met spandoeken en actieborden. De staking gaat over meer loon, maar ook een verlaging van de werkdruk.
"Als je bijvoorbeeld in Wageningen aankomt, heb je maar 2 minuten omdraaitijd", vertelt een van de aanwezige chauffeurs. "Als je dan wil plassen, moet je naar het toilet lopen en dat kost al drie minuten en dan moet je ook nog terug. Dat zijn al zes minuten. Hoe komen ze dan aan die twee minuten?"
Reizigers en chauffeurs over de driedaagse staking in het streekvervoer
Volgens Ed Salome van FNV is het op dit moment dramatisch gesteld in het streekvervoer. "Om het netjes te zeggen: we worden gewoon besodemieterd door onze werkgevers. We staken ook voor geld, maar ze hebben aangegeven dat er geen geld is. Maar nu we drie dagen staken, komen ze ineens met een bonus van 1000 euro. Dat is een sigaar uit eigen doos, want we hebben al twee jaar geen salarisverhoging gehad. Dat kost ons gemiddeld 150 euro per maand. Er moet tien procent bij."
Het is niet de eerste keer dit jaar dat chauffeurs in het streekvervoer staken. Desondanks zijn de chauffeurs en werknemers niet nader tot elkaar gekomen. "Ze steken gewoon een middelvinger op naar hun eigen personeel", zei FNV-bestuurder Marijn van der Graag eerder.

Compensatie

Vakbond FNV wil een compensatie voor de prijsstijgingen van 10 procent en een vermindering van de werkdruk. Ook moet er volgens de vakbond iets gedaan worden aan de onregelmatige roosters. Leden van vakbond CNV hebben eerder de cao wel goedgekeurd. Daarom gelden de afspraken wel voor alle werknemers in de sector. De grotere vakbond FNV wees het akkoord af en wil meer verbeteringen.
Verkeersleiders van vervoersmaatschappij Arriva voegt zich ook bij de driedaagse staking in het streekvervoer, meldt FNV. Dat heeft ook grote gevolgen voor de dienstregeling van Arriva, omdat zonder verkeersleiders bussen niet mogen uitrijden. Volgens de bond staken de verkeersleiders voor het eerst.

Onbegrijpelijk

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) vindt de stakingen onbegrijpelijk. Voorzitter Fred Kagie snapt niet dat er wordt gestaakt voor een cao die eind dit jaar afloopt. "We hebben FNV al een aantal keer uitgenodigd. Maar de eisen die de vakbond nu stelt, gaan over de toekomst, bijvoorbeeld over werkdruk. Ik zie niet hoe die eisen met terugwerkende kracht in de huidige cao kunnen worden ingevoerd." Kagie doet daarom een oproep: "Kom aan tafel en stop met actievoeren."
VWOV sloot vorige week nog een akkoord met vakbond CNV. Daarin werd afgesproken dat chauffeurs een eenmalige uitkering van 1000 euro krijgen, deze wordt in november uitgekeerd. De cao Openbaar Vervoer werd namelijk begin dit jaar afgesloten, maar sindsdien is de wereld er anders uit komen te zien. "CNV was bereid om aan te schuiven en met die vakbond zijn we er gewoon uitgekomen", zegt Kagie.