Imam Utrechtse alFitrah-moskee vervolgd voor witwassen en meineed

Het verhoor van de imam in 2020.
Het verhoor van de imam in 2020. © ANP
Utrecht - Imam Suhayb S. (42) van de alFitrah-moskee in Utrecht wordt door het OM vervolgd voor het afleggen van een valse verklaring onder ede (meineed), witwassen en valsheid in geschrifte. De valse verklaring zou zijn afgelegd aan de parlementaire ondervragingscommissie die eerder onderzoek deed naar ongewenste beïnvloeding van moskeeën door regimes in onvrije landen.
Ook de stichting alFitrah en de secretaris - een 39-jarige vrouw uit Tilburg - worden vervolgd. "De man en vrouw ondertekenden samen een brief aan de commissie waarin deels onvolledige en deels onware informatie stond", aldus het Openbaar Ministerie.
Het meewerken aan een parlementaire ondervragingscommissie is verplicht, maar S. heeft dit volgens het OM niet gedaan. "Stukken waar om werd gevraagd, zijn niet verstrekt", schrijft het OM. "Ook wordt valsheid in geschrifte verweten, omdat uiteindelijk een brief is overgelegd met informatie die niet klopte."
Ook zou hij hebben gelogen onder ede "over onder meer het sluiten van islamitische huwelijken en het niet beschikken over de jaarrekening van de stichting". Financieel onderzoek door de FIOD heeft er daarnaast toe geleid dat er een verdenking van witwassen ligt. De aanleiding voor het financieel onderzoek was een vermoeden van terrorismefinanciering, maar hier zijn uiteindelijk geen aanwijzingen voor gevonden.. "Verdachten zullen hiervoor dan ook niet worden vervolgd", aldus het OM.
Tegen RTV Utrecht zegt de Imam: "Dit is eigenlijk een onderdeel van een hetze, waarbij alsnog weer geprobeerd wordt om een rookgordijn op te zetten terwijl er eigenlijk helemaal niks aan de hand is. Ik zie de rechtszaak en de rechtszitting tegemoet met alle vertrouwen. Ik heb er vertrouwen in dat dit allemaal goed komt en ik hoop dat de overheid ook leert van haar fouten."
Ook zijn advocaat Anis Boumanjal ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet. "Na zes jaar onderzoek is er niets over van de terrorisme aanklacht." Over de vervolging wegens meineed zegt Boumanjal: "Naar mijn mening is er geen sprake van meineed, maar wel van wat je je wel of niet kunt herinneren."
De advocaten van de verdachten zijn gevraagd om eventuele onderzoekswensen in te dienen.