Veiligheidsberaad praat vanavond in Utrecht over crisisnoodopvang

© Twitter / Logistiek & Ondersteuning VRU-Brandweer
Utrecht - De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen vanavond bijeen in Utrecht om te praten over de crisis in de asielopvang en de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Ook staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel zal aanschuiven.
In de asieldeal die in augustus werd gesloten, staat dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het Rijk de crisisnoodopvang van asielzoekers per 1 januari overnemen: maar daarvoor moeten gemeenten wel 51.000 plekken beschikbaar hebben voor het COA.
Maar niet elke gemeente blijkt bereid tot het leveren van plaatsen, tot ergernis van burgemeesters in wiens gemeente wel tientallen plaatsen worden vrijgemaakt. Ook gaan veel tijdelijke opvanglocaties langzamerhand weer dicht omdat bijvoorbeeld sporthallen weer in gebruik worden genomen. Voor sluitende crisisnoodopvanglocaties moeten vervolgens weer andere plekken worden gezocht.
De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn de traagheid van het Rijk inmiddels zat, zo bleek dit weekend uit een vertrouwelijke notitie die in handen kwam van het RTL Nieuws. Burgemeesters van vier gemeenten, waaronder Utrecht, hebben daarom een nieuwe deadline gesteld: na 1 april zullen de gemeenten niet langer meewerken aan de crisisnoodopvang.
Het Veiligheidsberaad bespreekt vanavond ook de huisvesting van Oekraïners, nu het ernaar uitziet dat deze vluchtelingen langer in Nederland zullen blijven. Zij moeten niet alleen huisvesting, maar ook zorg, onderwijs, werk en maatschappelijke opvang hebben.a