Sfeer nog altijd grimmig bij 'bollendak': het regent boetes, aanhoudingen en gebiedsverboden

© ANP
Utrecht - In drie weken tijd zijn 447 boetes uitgeschreven bij het 'bollendak', de overlast-hotspot bij Utrecht Centraal. Ook zijn 105 aanhoudingen verricht. Verder zijn zeven gebiedsverboden voor drie maanden opgelegd en 31 verblijfsontzeggingen voor 24 uur. Ernstige incidenten zijn sinds de extra inzet van politie en handhavers uitgebleven, maar de sfeer is nog altijd "grimmig". De aanpak wordt daarom voortgezet. Dat laat burgemeester Sharon Dijksma weten in een brief aan de raad.
De aanhoudingen en boetes hadden onder meer te maken met het overtreden van het alcoholverbod, openbare dronkenschap, hinderlijk gedrag, vechten op straat en winkeldiefstallen. De verblijfs- en gebiedsverboden zijn opgelegd aan hardnekkige raddraaiers.

Extra maatregelen

Het Stationsplein in Utrecht is al ruim een jaar het toneel van overlast van onder meer verslaafden, EU-arbeidsmigranten en een groep vreemdelingen uit veilige landen. Na steekincidenten, vechtpartijen, intimidatie, zakkenrollerij en winkeldiefstallen greep de gemeente vorige maand in met een reeks extra maatregelen, waaronder extra inzet van agenten en handhavers en de mogelijkheid om verblijfsverboden op te kunnen leggen.
Ook zijn er geregeld gerichte acties op het Stationsplein. Gisteren leidde dat nog tot twintig aanhoudingen en tien verblijfsverboden.
De extra inzet en maatregelen blijven voorlopig van kracht. "Ernstige incidenten zijn uitgebleven en overlast kan nu snel worden teruggedrongen", stelt burgemeester Dijksma. Maar de inschatting is ook dat de problemen snel terugkeren wanneer er wordt afgeschaald.
Dijksma wijst erop dat de verschillende groepen die op het plein onder het bollendak voor overlast zorgen nog steeds aanwezig zijn. "Vooral in de avond heerst er regelmatig een grimmige sfeer. Ondernemers, beveiligers en passanten stellen de extra inzet van politie en gemeente op prijs."
Om de overlastplegers in kaart te brengen werkt de gemeente met diverse partijen samen. Voor de aanpak van veiligelanders is intensieve samenwerking met het Rijk nodig, stelt Dijksma. "Deze groep is immers zeer mobiel en veroorzaakt op verschillende plekken in het land hardnekkige overlast."