Politieactie bij bollendak leidt tot 20 aanhoudingen en 10 verblijfsverboden

© Politie / Operationeel Expert Utrecht Centrum
Utrecht - In de strijd tegen de groeiende overlast bij het Utrechtse 'bollendak' heeft de politie gisteravond een actie gehouden op het stationsplein. Twintig mensen zijn daarbij aangehouden, tien daarvan hebben er een verblijfsverbod ontvangen. Ook zijn er meerdere bekeuringen uitgedeeld.
Er is de afgelopen maanden veel te doen geweest rondom een groep overlastgevers bij Utrecht Centraal. Onder het bollendak worden mensen geïntimideerd, beroofd of zelfs mishandeld. Dat kon zo niet langer, vond burgemeester Sharon Dijksma. En dus kondigde ze eind september aan van het station een verblijfsontzeggingsgebied te maken. Ook moest er strenger worden gehandhaafd.
De politieactie van gisteravond maakt daar onderdeel van uit. De aangehouden personen zitten vast voor onder andere winkeldiefstal, het zich niet kunnen of willen identificeren en openbare dronkenschap. "Hopelijk helpt dit om er uiteindelijk weer gewoon een prettige plek voor iedereen van te maken", laat de politie weten over de actie.
Ook is de gemeente in gesprek met het Rijk om overlastgevers uit veilige landen aan te pakken. Er wordt gekeken of het mogelijk is om deze groep, al dan niet vrijwillig, te laten vertrekken uit Nederland.
Of de twintig aangehouden personen nog vastzitten, kon de politie aan het begin van de middag nog niet zeggen.