Aandacht voor Utrechtse daklozen op Werelddaklozendag: 'We blijven maar voorzieningen openen'

Utrecht - "Het kan echt iedereen overkomen", zegt Jules van Dam. Als directeur van stichting De Tussenvoorziening staat hij vandaag op de Neude, waar op Werelddaklozendag een prefab-woning wordt neergezet. "Om aan te geven dat bouwen de snelste en makkelijkste manier is om dit probleem op te lossen."
Niet alleen vandaag, maar de hele week zijn er allerlei activiteiten rondom de Neude. Dit vanwege het evenement 'Uit Je Dakloos', waarin de huidige woningnood centraal staat. Volgens Van Dam is de huidige schaarste op de huizenmarkt een belangrijke oorzaak voor het groeiende aantal daklozen in Nederland.
"Je ziet dat ook mensen met een modaal inkomen tegenwoordig groot risico lopen om dakloos te worden, zeker met de huidige huur- en energieprijzen", vertelt hij. Volgens Van Dam is het daardoor vooral voor mensen die alleen zijn bijna onmogelijk om een betaalbare woning te vinden.
Nergens heen kunnen
"Ik zag vorige week dat de gemiddelde kamerprijs in Utrecht 700 euro is. Stel je voor dat je gaat scheiden. Een van de twee kan dan de woning houden, de ander kan vaak nergens een kamer vinden. Die gaat dan in zijn netwerk ergens op de bank slapen, maar na één jaar, misschien twee, is dat netwerk hem zat en staat hij bij ons voor de deur, net zo dakloos als ieder ander."
Daar moet volgens Van Dam dan ook nu iets aan worden gedaan. "Je ziet het ook aan het aantal mensen dat dakloos wordt. We blijven maar nieuwe voorzieningen openen, dat is echt niet de bedoeling", verzucht hij. Vandaag en de rest van de week moet er dan ook vooral worden gekeken hoe het beter kan. "Want je kunt er wel bij stil blijven staan hoe erg het allemaal is, maar daar is ook niemand mee geholpen."
Wat kun je zelf doen?
Van Dam wil mensen daarom vooral aan het denken zetten over wat zij zelf kunnen doen om daklozen te helpen en dakloosheid te voorkomen. Daarom lanceren De Tussenvoorziening en een aantal andere hulporganisaties ook het project 'Onder De Pannen'. Daarin roepen ze mensen op om een kamer te verhuren aan iemand die dakloos is. "En we hebben het met de gemeente zo geregeld dat ook mensen in de bijstand dat mogen doen, zonder korting op hun uitkering. Dat is toch wel vrij uniek. Echt een win-win-winsituatie."
Het huis op de Neude staat er dus tot het eind van de week. Aan de binnenkant wordt het huis samen met een aantal dakloze mensen afgemaakt. "Dan moet je denken aan waterleidingen en dat soort dingen", legt Van Dam uit. Ook buitenom het huis valt er volgens hem een hoop te beleven op het plein. "Het is eigenlijk een soort festival. Er is van alles te doen, van exposities tot buurtdiners en muziekprogramma's. Dus kom vooral langs."