Gratis fietsverlichting repareren op de Neude: 'Moet ik uitleggen waarom dit belangrijk is?!'

© RTV Utrecht / Tessa Beijer
Utrecht - Het is een jaarlijkse traditie. Op een zaterdag in oktober midden in de stad bouwt de Fietsersbond een meterslange kraam. Een soort pop-up fietsenmaker is het. Daaronder staan zo'n zes vrijwilligers die gratis fietsverlichting repareren. En mensen staan zelfs in de regen in de rij om daar gebruik van te maken.
Tussen 11.00 uur en 16.00 uur kunnen mensen terecht op de Neude, en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. "Ik zag dit bericht voorbijkomen en dacht, dit lijkt me heel makkelijk. Ik ben er speciaal voor hier naartoe gekomen", zegt Lieke van Zeeland. "En ik wil gezien worden en zelf dingen kunnen zien."
Gratis fietsverlichting repareren op de Neude
De vrijwilligers werken aan één stuk door om iedereen te helpen. "Maar het is een druppel op de een gloeiende plaat", geeft Peter van Bekkum van de Fietsersbond Utrecht direct toe. Het doel is dan ook niet om alle Utrechters te helpen. "We willen bereiken dat veel mensen zélf hun schuurtje in duiken en hun fietsverlichting repareren."
Ook Ilona de Groodt komt langs in de hoop dat vrijwilligers haar fietsverlichting kunnen maken. "Mijn vader is te oud geworden en ik zag deze actie dus ik dacht, ik kom langs!" De timing is wat haar betreft perfect, nu het eerder donker wordt. "Mijn voor- en achterlicht zijn kapot, dus nu ga ik 's avonds de fiets niet op", zegt ze.

100 fietslampjes

Het klinkt Van Bekkum als muziek in de oren. Hij wil desgevraagd nog best even uitleggen waarom fietsverlichting belangrijk is. "Dat is voor iedereen wel helder toch? Dat je gezien wordt in het donker en dus veilig kan fietsen."
Voorheen was de actie drie zaterdagen achter elkaar, maar dat is teruggebracht naar één zaterdag. Aan de animo ligt het niet, want de fietsenmakers hebben amper tijd voor een kopje koffie tussendoor. Op één dag worden zo'n 100 lampjes gerepareerd. Maar qua organisatie werd het te veel werk, zegt Van Bekkum.
Er zijn veel vrijwilligers aan het werk bij de kraam van de Fietsersbond.
Er zijn veel vrijwilligers aan het werk bij de kraam van de Fietsersbond. © RTV Utrecht / Tessa Beijer
Ilona gaat in elk geval weg met twee werkende fietslampen. Eén lampje is in zijn geheel vervangen en in de ander hoefde alleen een nieuw batterijtje. "Het is gelukkig niet altijd ingewikkeld", lacht vrijwilliger Luc.
Van Bekkum hoopt dat mensen een donatie doen na de gratis reparatie, maar hij vindt het vooral belangrijk dat het lekker doorloopt vandaag. "Het gaat niet om een aantal", benadrukt hij. "We worden vaak aangesproken met de vraag: Beste Fietsersbond, zorg nou eens dat de fietsers op hun eigen helft van de weg rijden, niet met oordopjes in fietsen, en dat ze licht hebben. En met deze actie laten we zien dat het ons echt serieus is."