Van 50 naar 800 aanvragen per maand: warmtepomp steeds populairder

© ANP
Utrecht - Steeds meer Nederlandse huishoudens hebben een warmtepomp. De afgelopen twee jaar is het aantal warmtepompen jaarlijks met ongeveer 50 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Hoewel een warmtepomp duurzaam is, zal het het apparaat de komende winter duurder zijn dan een cv-ketel volgens vergelijkingssite Slimster. Dat komt door het nieuwe prijsplafond voor energie dat in 2023 ingaat.
"Bij een warmtepomp kan je zonder gas, maar heb je vaak wel extra stroom nodig. Dat betekent dat je meer stroom verbruikt én je hebt geen profijt van die lagere gasprijzen", legt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS uit. Het prijsplafond dat vanaf 2023 ingaat zorgt ervoor dat er een maximale prijs geldt voor gas en elektriciteit, maar dat is wel tot een bepaald niveau. Gaat een huishouden daar overheen, dan geldt de marktprijs weer. Door het toegenomen stroomverbruik van warmtepompen, breken huishoudens naar verwachting sneller door het plafond dan huishoudens met een cv-ketel.
Toch denkt Van Mulligen dat het prijsplafond de vraag naar warmtepompen niet gaat drukken: "Het is maar de vraag hoe lang die prijsplafonds blijven. Dus als dat überhaupt al een rem zet op de vraag, dan zal het maar zo kunnen zijn dat het alleen maar tijdelijk is." Bovendien moeten Nieuwbouwwoningen vanaf 2023 verplicht opgeleverd worden met een warmtepomp en moeten alle huishoudens vanaf 2026 over naar een hybride warmtepomp als ze hun cv-ketel vervangen. Dat heeft het Rijk eerder dit jaar besloten.
In de praktijk is er nog niks te merken van een afnemende vraag naar warmtepompen volgens de Utrechtse installateur Jos Maree. Sterker nog, Maree is zelfs bang dat hij de vraag niet kan bijbenen: "Sinds dit jaar, zeker door de oorlog in Oekraïne, is de vraag compleet omhoog geschoten. Ik heb gemiddeld 800 aanvragen per maand, vorig jaar waren dat er maar 50 per maand." Het bedrijf van Maree heeft het dus druk met alle aanvragen. Hij verwacht dat het op korte termijn nog wel zo blijft. "De wachttijd zit nu tussen de 20 en de 30 weken. Sommige types komen zelfs pas volgend jaar juli of augustus."
Huishoudens die al een warmtepomp hebben maken zich ook weinig zorgen over de komende winter. "Ik denk dat het mee gaat vallen. We zitten tot nu toe nooit boven het gemiddelde van dat prijsplafond", vertelt Frank Schröder uit Bunschoten. Dat komt omdat de meeste nieuwbouwhuizen ook zonnepanelen hebben die stroom leveren, ook op het huis van Schröder. "In de zomer leveren de zonnepanelen genoeg op, dan spelen we quitte of leveren we zelfs terug."
Toch blijft het afwachten voor Schröder en z'n gezin, want het is onduidelijk hoe de komende winter gaat lopen. "Als het een koude winter wordt met weinig zon, dan zitten we denk ik wel boven het plafond. Voor ons is het dus onzeker wat er gaat gebeuren, maar ik maak me nog geen zorgen."