Helft van de Utrechtse gemeenten zoekt nog een klimaatburgemeester

Klimaatprotest in Utrecht.
Klimaatprotest in Utrecht. © Jiri Glaap/RTV Utrecht
Utrecht - Meer dan de helft van de Utrechtse gemeenten zoekt nog een klimaatburgemeester. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat roept inwoners op om zich op te geven voor deze rol. Onder andere Amersfoort, Utrecht en Veenendaal zoeken nog een burgemeester, in Utrecht heeft zelfs nog niemand zich gemeld.
Het burgemeesterschap is gekoppeld aan de Nationale Klimaatweek, die van 31 oktober tot en met 6 november duurt. Het ministerie van EZK vraagt tijdens de week op allerlei manieren aandacht voor alles wat er in het land gebeurt aan klimaatverbeteringen, en daagt Nederland uit extra stappen te zetten.
Het is de bedoeling dat iedere gemeente in Nederland een klimaatburgemeester krijgt om een voorbeeld te zijn voor anderen om ook stappen te zetten voor een beter klimaat. In de provincie Utrecht hebben twaalf gemeenten een Klimaatburgemeester. Dan zijn er nog veertien gemeenten over die geen klimaatburgemeester hebben. Landelijk heeft één op de drie gemeenten een klimaatburgemeester.
Geïnteresseerden kunnen zich tot 17 oktober aanmelden via de website van de Nationale Klimaatweek.

De volgende gemeenten in de provincie Utrecht hebben wel een klimaatburgemeester:

1. Baarn
2. Bunschoten
3. De Bilt
4. De Ronde Venen
5. Houten
6. Leusden
7. Lopik
8. Nieuwegein
9. Soest
10. Vijfheerenlanden
11. Woerden
12. Woudenberg