Cel- en taakstraf voor boxinbraken en dollemansrit door Utrecht

Vluchtauto klemgereden in Zuilen
Vluchtauto klemgereden in Zuilen © Ömer Arisoy
Utrecht - De twee mannen uit Utrecht en Maarssen die verdacht werden van het leegroven van opslagboxen en verantwoordelijk waren voor een levensgevaarlijke achtervolging, hebben een cel- en een taakstraf gekregen. Daarnaast hebben beide mannen een contactverbod voor elkaar gekregen. Dat blijkt uit het vonnis van de Rechtbank Midden-Nederland van vandaag.
De 33-jarige bestuurder uit Utrecht kreeg de zwaarste straf van de rechtbank: een celstraf van 15 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk, en een rijverbod. Zijn 36-jarige bijrijder uit Maarssen ontving een taakstraf van 240 uren en een voorwaardelijke celstraf van 180 dagen.
Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) lag, was vooral de straf van de bestuurder hoger uitgevallen. Het eiste voor hem 35 maanden gevangenisstraf, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Dat de straf uiteindelijk fors lager uitvalt, komt omdat de rechtbank niet voldoende bewijs heeft voor het feit dat een politieauto opzettelijk geramd zou zijn.
De twee verdachten hadden bij eerdere inbraken voor tienduizenden euro’s buitgemaakt. Na een dollemansrit door Utrecht, waarbij dus een politiewagen geraakt werd, werden de verdachten eind vorig jaar klemgereden in het Utrechtse Zuilen. Ze hadden toen net 1800 blikjes Red Bull uit een opslagbox gestolen.