In beeld: de mooiste modelspoorbanen in het Spoorwegmuseum

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Drie dagen lang stond het Utrechtse Spoorwegmuseum in het teken van de modelbouw. De Modeltrein Expo OnTracks werd er voor het eerst na corona weer georganiseerd. De laatste keer in 2020 stonden alle banen al opgesteld toen Nederland plots in lockdown ging en er geen publiek mocht komen. Dit weekend kon het evenement, tot tevredenheid van jong en oud, wel weer doorgaan.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Eén van de beste modelbouwers is Floris Dilz uit het Utrechtse Kanaleneiland. “Ik woon niet aan het spoor maar juist aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Ik had als klein ventje wel uitzicht op het spoor. Ik ben geboren in Lombok en zat op de Puntenburgschool”, vertelt hij met een glimlach. "Aan het eind van het schoolplein zat een bosje en daarachter zat meteen Utrecht Centraal. Dus ik stond altijd in dat bosje naar de treinen te kijken.” Tot groot ongenoegen van zijn leerkrachten. “Dan trokken ze me aan mijn oor de bosjes uit. Maar ja, dan stond ik er daarna gelijk weer.”
Floris Dilz is één van Europa's beste modelbouwer
Floris Dilz is één van Europa's beste modelbouwer © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Floris heeft een stukje van Luik nagebouwd. Het is een troosteloos schouwspel, en dat is ook de bedoeling. “Het is een beetje dat grimmige roestige spul dat je wel eens gezien hebt al je naar Frankrijk op vakantie ging. Dat je dacht, snel de ramen dicht en doorrijden.” De modelbouwer is ruim acht jaar bezig geweest met dit project en het is nog niet af. Hij bouwt nagenoeg alles zelf, inclusief de treinen.
De sombere industrie van Luik
De sombere industrie van Luik © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Martin Welberg is onderdeel van Team Mitropa. Dat is een vriendenkring die dit organiseert. Hij legt uit dat je je niet kan inschrijven voor dit evenement, je moet gevraagd worden. En een baan staat nooit twee keer op de expo. “Als je nog een keer wilt terugkomen moet je een nieuwe baan bouwen”, zegt Martin.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Jong en oud kijkt zijn ogen uit bij al deze treinen. Kinderen vinden het al snel fantastisch, zoals de zesjarige Wolf. “Ik vind treinen leuk omdat ze rijden. En houd heel erg van stoomtreinen”, legt hij uit.
(De jongen op de foto is niet Wolf)
(De jongen op de foto is niet Wolf) © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Op de expositie zijn tientallen modulaire modelbanen te zien. Het publiek mag bepalen welke de mooiste is. En volgens Martin is het winnen van die prijs de hoogste eer die je op het gebied van modelspoorbanen kan krijgen.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Wie denkt dat het alleen om de treinen gaat heeft het mis. Juist aan het landschap wordt heel veel aandacht besteed. Zo zijn er industriegebieden te zien, zoals de staalindustrie van Floris Dils. Ook is er een compleet festivalterrein van het Belgische Graspop nagebouwd, inclusief optreden van Johnny Depp. En dan zijn er ook nog havens en sluizen.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Floris Dilz, werd vandaag tweede, bij de publieksprijs. De volgende Modeltrein Expo OnTracks is volgend jaar maart in het Spoorwegmuseum.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel