Verloederd Vasco da Gama-gebied in Utrechtse wijk Kanaleneiland krijgt facelift

© Google Streetview
Utrecht - De gemeente Utrecht wil de Vasco da Gamalaan en omgeving flink onder handen nemen.
Het gebied in de wijk Kanaleneiland is verouderd en vooral bij het winkelcentrum is al jaren sprake van lachgas gebruikende jongeren die zorgen voor overlast, vervuiling en vernielingen. Bewoners en ondernemers voelen zich geïntimideerd door deze groep. Dit heeft ook tot leegstand geleid. In 2017 trok de raad al aan de bel over de verloedering.
Een metamorfose (project Vasco da Gama) moet het gebied weer aantrekkelijk maken en aanpassen aan de klimaatdoelen. Er komt nieuwe bestrating, meer groen en het riool wordt vervangen. De brede wegen in het gebied leiden nu tot hard rijden en andere verkeersonveilige situaties. Daar wil de gemeente ook een einde aan maken. Fietsers en voetgangers krijgen meer ruimte.
"Herinrichting van de openbare ruimte is één van de mogelijke maatregelen die effect kan hebben op het vergroten van de verblijf- en leefkwaliteit en daarmee op het verbeteren van het gevoel van sociale veiligheid", laat wethouder Susanne Schilderman weten.
Het duurt nog wel jaren voor het zover is. De plannen moeten nog worden uitgewerkt en voorgelegd aan bewoners, ondernemers en andere betrokken partijen. De verwachting is dat het project eind 2025 kan beginnen. Daarna duurt het nog zo'n twee jaar voor het klaar is.
© Gemeente Utrecht