Opnieuw acht jaar cel en tbs geëist in hoger beroep tegen Kevin N. voor doden schoonmoeder

© Lex van Lieshout, ANP
Utrecht - Tegen de 36-jarige Utrechter Kevin N. is in hoger beroep opnieuw acht jaar cel en tbs geëist voor de moord op zijn schoonmoeder Soraya Gooyer in de Utrechtse wijk Overvecht. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). N. werd in 2019 veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het zwaar mishandelen van en doodslag op zijn schoonmoeder, maar ging in hoger beroep.
Soraya werd in oktober 2017 dood gevonden in haar flat aan de Bangkokdreef. Haar lichaam zat vol kneuzingen en haar neus, ribben en strottenhoofd waren gebroken. Haar twee dochters Nicole, en Nadia en hun partners Kevin, en Patrice, die ook in de flat woonden, werden een paar dagen later aangehouden op verdenking van doodslag, nadat zij zich ieder afzonderlijk hadden gemeld bij de politie.
Nadia en Nicole en haar partner Patrice C. kregen destijds respectievelijk drie maanden, twee maanden en zes weken voor medeplichtigheid aan de mishandelingen.

Schoonmoedermoord

Uit onderzoek bleek dat Soraya stierf door onder meer "samendrukkend geweld" op haar hals en kaak. N. heeft haar 's nachts gedood terwijl de anderen sliepen, stelde de rechtbank eerder. N. heeft "op een gruwelijke wijze een einde gemaakt aan het leven van zijn schoonmoeder". Uit het ernstige letsel over het hele lichaam bleek later dat de vrouw een lange periode ernstig is mishandeld.
De moeder woonde samen met de twee stellen, een gehandicapt zusje en twee honden. Er waren geldproblemen, niemand werkte, de schoonzonen gebruikten drugs of drank en er was vaak ruzie. Eerder stelden onderzoekers al vast dat Kevin N. een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis heeft. Nicole H. en Patrice C. zijn zwakbegaafd. Nadia H. is opgegroeid in een zwak sociaal milieu met twee alcoholverslaafde ouders en twee verstandelijk beperkte zussen.
De vier verdachten verklaarden eerder dat er de bewuste avond ruzie was met moeder, omdat ze niet wilde eten. Soraya werd vervolgens geslagen. De verdachten zeiden dat ze daarna gingen slapen en volgende ochtend hun moeder dood vonden. Ze lieten haar achter en vertrokken.

'Zachte klappen'

De rechtbank stelde dat de laatste periode van het leven van Gooyer "beangstigend, bedreigend en vernederend" moet zijn geweest, terwijl haar dochters juist voor haar hadden moeten zorgen. "Er was sprake van een beklemmende en bedreigende gezinsdynamiek. Het is des te erger omdat ze de verdachten onderdak had geboden toen ze dat nodig hadden", zei de rechter.
Kevin N. heeft toegegeven dat hij zijn schoonmoeder meerdere keren heeft geslagen, maar volgens hem ging dit om zachte klappen. Hij bleef stellig ontkennen dat hij haar had gedood. Dat zijn dna op de hals van Soraya Gooyer zat, kwam volgens hem omdat hij eerder die avond de hand van haar had vastgehouden.

Veelvuldig en hardhandig

De advocaat-generaal (AG) van het OM zei vandaag over de zaak dat binnen de gezinssituatie een extreem hectische, onveilige, gewelddadige situatie was ontstaan. "Uit de verklaringen van andere familieleden blijkt dat het geweld dat door Kevin werd uitgeoefend veelvuldig plaatsvond en zeer hardhandig was", aldus de AG.
"Wanneer iemand dergelijk geweld toepast in de wetenschap dat het slachtoffer mede door eerdere mishandelingen ernstig verzwakt is, kan geen andere conclusie volgen dan dat verdachte daadwerkelijk de bedoeling - en daarmee ook het opzet- had om het slachtoffer van het leven te beroven.”