Na 23 jaar weer een filmcultuurtegel bij Utrechtse Walk of Fame: 'Ik was verbaasd'

Fedja van Huêt en Will Koopman bij de Utrechtse Walk of Fame.
Fedja van Huêt en Will Koopman bij de Utrechtse Walk of Fame. © RTV Utrecht
Utrecht - Een bijzonder moment in Utrecht vandaag. Voor het eerst in 23 jaar is er een nieuwe tegel te bewonderen bij de Utrechtse Walk of Fame.
Het gaat om een gouden tegel voor de filmcultuur en deze keer kreeg regisseuse Will Koopman, onder andere bekend van Gooische Vrouwen, hem. Het is voor de tweede keer in de geschiedenis van het Nederlands Film Festival dat de filmcultuurtegel is uitgereikt.
"Ik was verbaasd, maar daarna vooral ontroerd", vertelt Koopman opgetogen terwijl ze voor haar net gelegde tegel staat. De filmcultuurtegel wordt uitgereikt aan een persoon of een organisatie die zich buitengewoon heeft ingezet voor de Nederlandse filmsector. Voorheen werden er tegels neergelegd door de acteur en actrice die het Gouden Kalf voor beste acteur en beste actrice hadden gewonnen. Doordat de opzet van de Gouden Kalveren genderneutraal is geworden, gaat dat niet meer op en is er iets nieuws voor in de plaats gekomen.
Eén prijs voor de beste acteur of actrice en dus die filmcultuurtegel. Sylvia van der Heiden, directeur van het Nederlands Film Festival, is blij met de nieuwe opzet en zegt dat filmcultuurtegel echt een waardevolle toevoeging is. "Het gaat dan ook om mensen die écht iets hebben bijgedragen voor film in Nederland. Het is meer dan logisch om hen op deze manier te eren. Tot aan vorig jaar waren er tegels voor de beste acteur én de beste actrice, maar dat is nu dus één tegel geworden voor de beste hoofdrol. We kwamen daarom vrij vlot met het idee om de filmcultuurtegel weer te leggen zodat er nog steeds jaarlijks twee tegels bij komen."

Een stukje geschiedenis

Filmproducent Matthijs van Heijningen is de enige persoon die Koopman voorging. Hij ontving de prijs in 1999. Van der Heiden was verbaasd toen ze erachter kwam dat de filmcultuurtegel zo lang niet uitgereikt is. "Ik dacht: het zijn zulke belangwekkende mensen, daar moet je gewoon een tegel voor neerleggen", zegt ze. "Ze hebben namelijk écht iets bijgedragen aan film in Nederland. Het is meer dan logisch om ze op deze manier te eren."
Even terug naar die andere tegel, de tegel voor de beste hoofdrol. Fedja van Huêt won het Gouden Kalf voor beste hoofdrol vorig jaar en daarom kwam vandaag zijn tegel erbij. Het is zijn tweede plakkaat, in 2001 had hij de primeur.
Het leggen van de tegels op de Utrechtse filmboulevard is de opmaat naar het Nederlands Film Festival (NFF) dat woensdag in Utrecht begint. Het filmfestijn wordt voor de 42ste keer georganiseerd en duurt tot en met vrijdag 30 september. Tijdens het festival gaan onder meer tientallen speelfilms, documentaires en korte films in première.

RTV Utrecht zendt het gala met de uitreiking van de Gouden Kalveren live uit. De uitzending is vrijdag 30 september van 20 uur tot 22 uur en komt vanuit de Stadsschouwburg. De presentatie is in handen van Gabriel Erlach.

Kijk de uitzending op RTV Utrecht, UStad of hier online op onze website of app.