Kritiek of niet, de Gouden Kalveren blijven genderneutraal: 'Kwestie van wennen'

© ANP
Utrecht - De organisatie van het Nederlands Film Festival houdt vast aan de genderneutrale uitreiking van de Gouden Kalveren. Vorig jaar ontstond commotie over de acteerprijzen. De organisatie had ervoor gekozen geen onderscheid meer te maken tussen mannen en vrouwen om het festival inclusiever en diverser te maken. Uiteindelijk gingen de belangrijkste acteerprijzen alleen naar mannen.
Het besluit van het NFF leidde tot verontwaardiging van vakgenoten. Sommige acteurs en regisseurs vonden het een slecht idee en waren verbolgen dat er onvoldoende was overlegd. Ook zou de commerciële waarde van de prijsuitreiking dalen door het besluit.
Onder anderen actrice Katja Herbers kwam met gepeperde kritiek. Op Twitter schreef ze: "Wie wordt hiermee geholpen? In ieder geval niet de vrouw en ook niet de Nederlandse film, die hiermee aandacht voor twee films minder genereert." Acteur Yorick van Wageningen zegde zelfs zijn lidmaatschap van de festivaljury op. "Het gekozen moment om dit te doen kan nauwelijks slechter. Een beslissing op basis van buitengewoon geladen identiteitspolitiek."

Voorbeeld

De uitreiking van de Gouden Kalveren is dit jaar op 30 september. Voor het Nederlands Film Festival is de kritiek geen reden geweest dit jaar af te zien van de genderneutrale aanpak. Volgens de organisatie is de discussie over genderinclusiviteit ook binnen de nationale en internationale film- en beeldsector urgent. Het NFF wil meebewegen met de tijdgeest.
Directeur Silvia van der Heiden: "Er zijn inmiddels veel organisaties die ons voorbeeld hebben gevolgd, zoals het Televizier Gala. Er was bij die uitreiking al aanzienlijk minder reuring. Ik denk dat het ook een kwestie van wennen is. Dit jaar maken we dus opnieuw geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. Ik ben heel benieuwd wat de stemmers gaan zeggen."
Vanaf woensdag is de stad Utrecht anderhalve week lang de filmhoofdstad van Nederland. De nieuwste Nederlandse speelfilms, documentaires en animaties worden dan gepresenteerd. Vandaag wordt het grote Gouden Kalf geplaatst bij de Stadsschouwburg in Utrecht ter voorbereiding van het Nederlandse Film Festival (NFF). Directeur Van der Heiden is daarbij met wethouder Eva Oosters, die daarnaast nog een standbeeld van Nijntje plaatst ter ere van het 900-jarig bestaan van Utrecht. "Het is het inluiden van Utrecht als filmhoofdstad en daar word ik heel blij van", aldus de NFF-directeur.

RTV Utrecht zendt het gala met de uitreiking van de Gouden Kalveren live uit. De uitzending is vrijdag 30 september van 20 uur tot 22 uur en komt vanuit de Stadsschouwburg. De presentatie is in handen van Gabriel Erlach.

Kijk de uitzending op RTV Utrecht, UStad of hier online op onze website of app.

Op de Filmboulevard in de Utrechtse Vinkenburgstraat worden vandaag ook twee Gouden Tegels onthuld. Dit jaar met handafdrukken van filmmaker Will Koopman en acteur Fedja van Huêt, die vorig jaar een Kalf won.
Interview met NFF-directeur Silvia van der Heiden