Anoniem solliciteren kan ook in Utrecht: 'Dit is gewoon eerlijk'

© Pixabay
Utrecht - Solliciteren en aangenomen worden op basis van je vaardigheden en niet omdat jij nou zo'n goede klik met de manager had: dat is het principe van anoniem solliciteren. Deze manier van mensen werven wordt ook door de gemeente Utrecht toegepast.
Yoes Aaroub ondervond het aan den lijve en hield er zelfs een baan bij de gemeente aan over. "Ik vond het een heel fijne manier van solliciteren", geeft hij aan tegenover de NOS. "Bij de eerste ronde moest ik schriftelijk reageren op een aantal vragen en op basis daarvan kwam pas het sollicitatiegesprek."
Tot dat moment was Aaroub voor zijn mogelijke werkgever anoniem. De keuze om hem op gesprek te laten komen, was puur gebaseerd op de antwoorden van de vragenlijst. "Daarna werd ik pas een mens met een naam."

Langs dezelfde meetlat

Ook Bart Broeders, recruiter bij de gemeente Utrecht, is blij met de relatief nieuwe sollicitatieprocedure. Op deze manier kan hij kiezen tussen mensen met competenties die aansluiten bij de belangrijkste wensen van de vacature. "Zo wordt écht iedereen langs dezelfde meetlat gelegd. Je kiest dus niet voor diegene met de beste klik met de manager of bij wie je beste gevoel hebt."
Broeders erkent dat recruiters geneigd kunnen zijn om mensen vast te leggen op wie ze het meeste lijken of bij wie ze zich het best voelen. "Dat gaat niet expres, maar bijna vanzelf. Als je je daar bewust van bent, kun je er rekening mee houden."

Gewoon eerlijker

Aaroub tastte bij eerdere sollicitaties, die niet anoniem waren, ook weleens mis. "Er zaten situaties bij waarin mijn kennis en ervaring goed aansloten bij wat gezocht werd. En toch kreeg ik geen uitnodiging voor een gesprek. Ik merk dat er nu een andere tendens ontstaat. En deze manier, zoals bij de gemeente Utrecht, is gewoon eerlijker."

Of je wordt aangenomen, heeft bij 98 procent van de bedrijven onder meer te maken met de 'klik' tijdens je sollicitatie. Dat blijkt uit onderzoek van TNO en het Kennisplatform Inclusieve Samenleving (KIS).