Utrechtse Step (17) ging gebukt onder stress: 'Ik zag overal tegenop'

Step had zo veel stress dat ze amper nog energie had om af te spreken met vrienden.
Step had zo veel stress dat ze amper nog energie had om af te spreken met vrienden. © RTV Utrecht
Utrecht - Het leven van Step Kuijt uit Utrecht werd de afgelopen jaren overschaduwd door stress. De 17-jarige vwo-scholiere zat vanwege corona thuis, haar schoolprestaties gingen omlaag en voor afspreken met haar vrienden had ze amper nog energie. Step herkent zich enorm in het nieuws dat Nederlandse tienermeisjes steeds ongelukkiger zijn. Aan RTV Utrecht vertelt ze haar verhaal.
De start van de pandemie in 2020 was het begin van een lastige periode voor Step. Thuis-studie was niet bepaald makkelijk. "Je werd eigenlijk in een kamer gezet. Doe het maar lekker zelf." Al snel had ze een flinke studieachterstand. "Er was niemand die achter m'n kont aan zat en zei: ga iets doen."
Ondertussen haalde Step steeds lagere cijfers. Op dit moment is haar examenjaar bezig en mag ze weer fysiek in de schoolbanken zitten, maar de problemen zijn nog niet weg. "Nu moeten we alle stof die we gemist hebben inhalen. Ik voel enorme druk dat ik telkens moet leveren."
Als gevolg van de problemen op school kreeg Step steeds meer stress. "Dat uitte zich fysiek", zegt ze. "Ik was supermoe en kon daarom geen huiswerk meer maken. Ik zag overal tegenop. Zelfs afspreken met m'n vrienden."

Buurtteam biedt hulp

Haar ouders stuurden Step naar de huisarts, en die verwees haar door naar het Buurtteam. Dat is een Utrechtse organisatie die ondersteuning biedt bij problemen zoals opvoeding, welzijn en onderwijs. Bij het Buurtteam werd Step naar eigen zeggen goed geholpen. "Met hen maakte ik een planning. Het zijn kleine dingen waarmee ze hielpen."

'Zorgwekkend onderzoek'

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau werd vanochtend bekend dat meisjes tussen de 11 en 16 jaar steeds minder gelukkig zijn. Bij jongens zijn de problemen minder groot. 43 procent van de meisjes op de middelbare school heeft emotionele problemen. 45 procent ervaart druk van schoolwerk, een ruime verdubbeling in vergelijking met 20 jaar geleden. De Universiteit Utrecht noemt het rapport 'zorgwekkend'.

Vmbo, havo of vwo

Universiteit Utrecht-onderzoeker Margreet de Looze vindt prestatiedruk op middelbare scholen een groot probleem. Ze ziet dat kinderen enorm worden aangemoedigd om op de havo of het vwo te belanden, en niet op het vmbo. "Ik denk dat we ons als maatschappij daarover moeten buigen. Voor de maatschappij is het niet goed als iedereen naar het vwo gaat. Maar het is ook voor de jongeren niet goed."
Step vertelt haar verhaal aan RTV Utrecht.
Step herkent zich in de woorden van De Looze. "Iedereen verwachtte dat ik achten zou halen. Waarom is een 6 niet ook prima? Ik overwoog zelfs havo te gaan doen, terwijl ik vwo makkelijk kon."
De Utrechtse tiener heeft een oplossing voor zulke problemen: pas op latere leeftijd een keuze maken tussen vmbo, havo of vwo. "In groep 8 ben je een heel ander persoon dan in de derde van de middelbare school." Ook vindt ze het belangrijk dat jongeren makkelijker praten over mentale problemen. Haar ervaringen met het Buurtteam zijn heel positief. "Je hoeft dan niet meteen door een procedure heen bij een psycholoog."