De gasprijzen dalen, wat betekent dat voor je energierekening?

© ANP
Utrecht - Economen van de gezaghebbende Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verwachten dat de gasprijs komende winter is gehalveerd naar minder dan 100 euro per megawattuur. Wat betekent dat voor je energierekening? Op korte termijn verwachten deskundigen geen verlichting. Gas is nog steeds tien keer zo duur als voorheen.
"Het zou een mooi scenario zijn", zegt energie-expert Lucia van Geuns over de voorspelling van Goldman Sachs. "In principe ben ik er ook optimistisch over, maar de gasprijs is met 190 tot 210 euro per megawattuur nog steeds heel erg hoog vergeleken met wat we gewend waren. Het tarief lag de afgelopen jaren op ongeveer 20 euro."
Het duurt wel even voordat de gemiddelde Utrechter wat merkt van de dalende groothandelsprijs. Het bedrag dat consumenten betalen, loopt een aantal maanden achter op de gasbeurs. Op de zeer korte termijn zal de energierekening niet dalen, maar op de wat langere termijn zal er wel verlichting zijn, verwacht Van Geuns, die verbonden is aan The Hague Centre for Strategic Studies.
"Als je een variabel contract per maand hebt, zullen de tarieven zich deze winter uiteindelijk naar beneden gaan aftekenen. Tegelijk komt er mogelijk een plafond voor de gestegen elektriciteitsprijs. Dat kan ook bijdragen aan het dempen van de energierekening."

Europese plannen en een gevulde gasopslag

Dat de gasprijs daalt, komt doordat er meer rust is op de energiemarkt. De voorraden zijn beter op peil, de vraag daalt en prijsopdrijvende paniekaankopen blijven uit. Daarnaast zijn er Europese plannen voor noodhulp. Door winst van grote energiebedrijven af te romen, kunnen bijvoorbeeld mensen met lagere inkomens, slecht geïsoleerde huizen en middenstanders gecompenseerd worden.
Het gemeenschappelijk optrekken van Europa is nu heel belangrijk, zegt Van Geuns. "Als de voorgenomen maatregelen goed worden uitgevoerd, kunnen die een enorm dempend effect hebben op de vraag naar gas. Toch moeten we heel alert blijven, want de plannen van de EU worden per land uitgewerkt: energiebeleid is nationaal beleid. Het hangt er dus maar vanaf hoe dit gebeurt. Sommige punten zijn ook heel ingewikkeld."

Zuinig zijn met gas

Om echt licht aan het einde van tunnel te zien, moet je kijken naar het grote verhaal, stelt Van Geuns. Nederland staat volgens haar voor een belangrijke taak. "We waren voor gas-import enorm afhankelijk van Rusland, maar die toevoer is nu bijna volledig stopgezet. Er komt nog zo'n 9 procent binnen, maar je moet ervan uitgaan dat dat mogelijk een keer ophoudt vanwege de geopolitieke spanningen. We moeten de komende jaren dus dealen met een groot tekort aan gas. Dat moeten we opvullen door bijvoorbeeld vloeibaar gas te importeren en met eigen gas. Ook moeten we veel zuiniger zijn met gas en alternatieven vinden. Hier moeten we de komende jaren nog heel hard aan blijven werken."
Het op peil houden van de gasvoorraad en het efficiënter omgaan met energie gaat hier in ieder geval de goede kant op. "Je ziet dat Nederlanders en industriële partijen - deels uit nood geboren - echt aan het besparen zijn. Het kabinet is daarnaast hard aan de slag gegaan met het vullen van de opslagen en ik verwacht komende winter dan ook geen tekort. Toch moeten we heel alert blijven, dit is niet in één winter klaar."