Twee jaar cel voor Bilthovense DHL-medewerker (59) die cocaïne smokkelde

Archieffoto.
Archieffoto. © Pixabay
Utrecht - Een DHL-medewerker uit Bilthoven moet twee jaar de cel in vanwege betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. De 59-jarige man haalde drugs uit het transport van zijn opdrachtgever.
De zaak kwam aan het rollen toen er drie pakketten cocaïne werden onderschept bij het postbedrijf. Dit gebeurde in september vorig jaar. Een aangekomen pakketje was al geopend geweest. Dit viel een medewerker van het bedrijf op.

Bruinkleurig & poederachtig

Hij keek in het pakketje en zag twee plastic zakken met een bruinkleurige, poederachtige substantie. Ook rook hij een sterkte chemische lucht. De medewerker vertrouwde het zaakje niet en waarschuwde de politie.
Een taxichauffeur belde naar het bedrijf om te melden dat hij de drie pakketjes zou ophalen. Het adres van het bedrijf stond op de dozen, maar het bedrijf zelf bleek deze niet te hebben besteld. De 59-jarige man haalde een van de drie pakketjes en overhandigde die aan de taxichauffeur.
Vervolgens werd de taxichauffeur aangehouden. In zijn kofferbak lag een identiek pakket, dat ook cocaïnepoeder bleek te bevatten. Een dag later werd bij het Utrechtse bedrijf nóg zo'n doos met twintig kilogram poeder bezorgd. In het sorteercentrum van de postbedrijven werden later ook drie pakketten onderschept.

Onmisbare schakel in keten

De taxichauffeur en de DHL-medewerker bleken veel contact te hebben gehad. De Bilthovenaar verklaarde dat hij privécontact had met de taxichauffeur over het pakketje. Daarnaast verplaatste hij het pakketje niet volgens de regels die gelden binnen het postbedrijf.
De 59-jarige man was een onmisbare schakel voor het verplaatsen van drugs. Daarbij bleek uit telefoongegevens dat hij en de taxichauffeur geweten moeten hebben dat het hier niet om legaal transport ging. Hoewel de Bilthovenaar verklaarde dat hij niet wist wat er in het pakketje werd vervoerd, vond de rechtbank dat niet geloofwaardig.

Opzettelijk smokkelen

De man wordt schuldig bevonden voor het opzettelijk smokkelen van 2,9 kilo cocaïne, vervoerd in een pakket van 20 kilo. Dat de man ook betrokken was bij het illegaal vervoeren van de overige zeven aangetroffen pakketten is niet bewezen. Daarvan wordt hij vrijgesproken.
Eerder eiste het Openbaar Ministerie een straf van 3,5 tegen de DHL-medewerker, maar daar gaat de rechtbank niet in mee. Hoewel de postmedewerker niet eerder veroordeeld is voor een strafbaar feit, vindt de rechtbank een straf van twee jaar op zijn plaats.